Āfrikas cūku mēris Daugavpils novadā: Pašvaldības domā, kur dedzināt nokautas cūkas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 8.jūlijā, Daugavpils pilsētas domē notika Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada un Ilūkstes novada apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēde, kuras gaitā tika skatīts jautājums par Āfrikas cūku mēra izplatību Latgales reģionā.

Sēdes sākumā Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis paziņoja, ka situācija ir nopietna, jautājumu ir daudz un nepieciešams noskaidrot, kas darāms tuvākajā laikā.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns paziņoja, ka dažos Latgales pagastos un novados ir izsludināta ārkārtas situācija. Viņš atgādināja, ka ārkārtas situācija ir izsludināta arī Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā.

„Šodien Dagdas pagastā tika nodedzinātas astoņas ar klasisko cūku mēri inficētas mājas cūkas, Robežnieku pagasta piemājas saimniecībā – trīs un Piedrujas pagastā divas ar Āfrikas cūku mēri inficētas mājas cūkas. Vēl viens inficēšanas gadījums konstatēs pie Baltkrievijas robežas, Vorzovā, kurā Āfrikas cūku mēris konstatēts 16 meža cūkām. Bija aizdomas, ka Āfrikas cūku mēris varētu tikt konstatēts arī Ūdriņu pagastā, taču laboratorijas izmeklējumi to neapstiprināja”, pastāstīja A.Lazdāns.

Pēc PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītāja vārdiem, dramatiska situācija ir izveidojusies sakarā ar to, kas darāms ar nokautām cūkām: „Sākumā runājām par kapsētas izveidošanu, kurā tiktu aprakti dzīvnieki, kuriem konstatēts klasiskais vai Āfrikas cūku mēris, taču no šīs idejas nācās atteikties, jo 25 gadu laikā mums vajadzētu veikt šīs vietas monitoringu. Tādēļ tika nolemts dedzināt nokautas cūkas. Patlaban to var darīt kādam uzņēmējam piederošajā teritorijā Dagdas pagastā”.

Tomēr, pēc A.Lazdāna vārdiem, minētā teritorija nav tik liela, kā būtu nepieciešams. Patlaban pašvaldībām jāmeklē vietas, kurās varētu nodedzināt nokautos dzīvniekus, kā arī jāvienojas ar darbiniekiem, kuri uzņemtos šo funkciju.

„Tika izstrādāta cūku skaita depopularizācijas programma – par katru aizsargzonā likvidēto sivēnu izmaksāti 50 eiro un par katru noķertu meža cūku – 200 eiro”, atzīmēja A.Lazdāns.
Sēdes gaitā pašvaldību priekšsēdētājiem – Stefanam Raznam, Janīnai Jalinskai un Jānim Lāčplēsim bija radušies vairāki jautājumi, atbildes uz tiem mūsu portālā tiks publicētas tuvākajā laikā.


Написать комментарий