J. Dukšinskis: Iespējas, ar dažiem deputātiem jau var pamēģināt parunāt valsts valodā 2

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Atbildot uz MIL pārstāvju jautājumiem, kā virzās domes deputātu valsts valodas apguve, Daugavpils vicemērs Jānis Dukšinskis ieteica žurnālistiem pašiem pārbaudīt deputātu latviešu valodas zināšanu līmeni.

Atgādināsim, ka aprīlī Daugavpils dome izdalīja 6 900 eiro trīs tautas kalpu – Jurija Zaiceva, Vladislava Bojarūna un Aleksandra Samarina mācībām. Šo lēmumu pašvaldība pieņēma, pamatojoties uz Valsts valodas centra pārbaudes rezultātiem, kura notika martā. A. Samarins no pašvaldības līdzekļiem atteicās un nolēma apgūt valsts valodu uz sava rēķina, J. Zaicevs un V. Bojarūns to neizdarīja.

Stāstot žurnālistiem par to, kas kontrolē mācību procesu, un kā tas virzās uz priekšu, J. Dukšinskis paziņoja, ka līgumi ar pasniedzējiem ir noslēgti. Pēc mācību noslēguma deputātiem būs jānokārto eksāmens vai jātiekas ar inspektoriem, kuri pārbaudīja viņu valsts valodas zināšanas, un tad varēs uzzināt rezultātus.

„Kaut gan patlaban ar dažiem deputātiem, iespējams, var jau tikties un pamēģināt runāt latviešu valodā. Jums arī ir tiesības pārbaudīt viņu zināšanu līmeni un noskaidrot, vai uzlabojumi ir novērojami. Arī mēs cenšamies to darīt”, – atzīmēja Jānis Dukšinskis.

Atzīmēsim, ka saskaņā ar Likumu par LR pašvaldību deputātu statusu, tautas kalps, kurš pietiekamā mērā nezina latviešu valodu, var zaudēt savu mandātu. Tomēr viņam tiek piešķirta iespēja apgūt valsts valodu pusgada laikā kursos un pilnveidot jau esošās valsts valodas zināšanas uz pašvaldības rēķina. Ja arī pēc šiem kursiem deputāts nenokāro eksāmenu vai neierodas uz pārbaudi, Valsts valodas centram jāvēršas apgabaltiesā ar lūgumu atņemt deputātam pilnvaras.


Написать комментарий

noteikti jāpārbauda, jo nauda tika tērēta .

tad kapēc Domēs sēdēs runājat krievu valodā. Valsts valoda ir viena.

Написать комментарий