Ārkārtas situācija Daugavpils novadā: Salienas pagasta iedzīvotājus aicina būt pacietīgiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos un izsludināto ārkārtas situāciju, Daugavpils novada pašvaldība sāka meklēt piemērotu dzīvnieku līķu dedzināšanas vietu.

Meklējumu rezultātā tika atrasta viena atbilstoša vieta – Metelišķi, Salienas pagasts, kurā darbi tika uzsākti jau piektdien, 18.jūlijā.
Tomēr informatīvā tikšanās ar Salienas pagasta un tuvumā esošo pagastu iedzīvotājiem notika tikai šodien, 22.jūlijā. Tikšanās piedalījās Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns, kā arī Salienas pagasta pārvaldes priekšsēdētājs Rišards Jermaļonoks.

Jāsaka, ka pirms tikšanās ar Daugavpils novada pašvaldības vadību pie Salienas kultūras nama pulcējušies zemnieki apsprieda radušos jautājumus un atklāti izteica savu neapmierinātību.

Portāla Gorod.lv korespondētam no sarunas ar vietējiem zemniekiem izdevās uzzināt, ka viņiem nav skaidrs, kāpēc mežacūku līķus dedzina tieši viņu pagastā, kurā nav reģistrēts neviens inficēšanas gadījums. Nav skaidrs, no kurienes mežacūkas tiek atvestas un vai tas nav bīstami. Arī melnie dūmi un smaka šķiet aizdomīgi. Zemniekiem nebija skaidrs, kā šajā situācijā jārīkojas katram no viņiem.

Tikšanās sākumā Daugavpils novada domes priekšsēdētāja atgādināja, ka mūsu valstī ir izsludināta ārkārtas situācija, kura skar arī 12 Daugavpils novada pagastu teritorijas.

Pēc J.Jalinskas vārdiem, pašvaldība ļoti centās atrast dzīvnieku līķu dedzināšanai piemērotu teritoriju, kura atbilst vairākām prasībām, un Metelišķi ir ideāla vieta, neskatoties uz to, ka vietējiem iedzīvotājiem tas nepatīk.

Diskusijas gaitā kļuva skaidrs, ka dzīvnieki tiek atvesti nevis no Dagdas novada, kā uzskatīja iedzīvotāji, bet no dažādām novada vietām, kurās tiek izšautas mežacūkas. Minētās mežacūkas pārbauda PVD, un tās nav inficētas ar Āfrikas cūku mēri.

PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, pastāstīja par pasākumiem, kuri tiek veikti karantīna zonā un riska zonā, kā arī atzīmēja, ka ļoti svarīgi ir ievērot biodrošības noteikumus.

Noraizējušies iedzīvotāji ierosināja, lai teritoriju, kurā tiek dedzināti mežacūku līķi, norobežotu, uzstādītu kādas ceļa zīmes, kā arī paziņotu, kas ir atbildīgs par notiekošo Metelišķos.

Minētie ierosinājumi tika uzklausīti un ņemti vērā, kā arī tika paziņots, ka apkārt mežacūku dedzināšanas vietai plānots uzstādīt žogu, kas ļaus norobežot to no cilvēkiem un dzīvniekiem. Pēc J.Jalinskas vārdiem, pašvaldības vadība nosūtīs Valsts vides dienestam pieprasījumu ar lūgumu aizliegt iebraukšanu mežā, tāpat tika izteikts ierosinājums lūgt, lai valsts iegādātos mobilās krematorijas, kas atvieglotu darbu un mazinātu iedzīvotājiem sagādātas neērtības.

Nobeigumā Daugavpils novada domes vadība un PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs aicināja iedzīvotājus būt pacietīgiem, atzīmējot, ka kopīgiem spēkiem šo problēmu var atrisināt. Savukārt iedzīvotāji norādīja, ka nekas cits viņiem neatliek, jo viņi ir spiesti samierināties ar notiekošo.


Написать комментарий