Kas ir bioloģiskā drošība cūku novietnēs un kas jāievēro, lai pasargātu cūku novietni no Āfrikas cūku mēra

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

17.jūlijā Rēzeknē notika Zemkopības ministrijas reģionālā konference „Esi informēts un ražo laukos!”. Šīs konferences ietvaros īpaša uzmanība tika pievērsta diviem svarīgiem jautājumiem, par ko pastāstīja ministrijas un SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” speciālisti, ziņo Krāslavas pašvaldības portāls.

Tika prezentēta jaunā tiešo maksājumu sistēma un „Latvijas Lauku attīstības programma 2014-2020”. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzsvēra, ka informācija par tiešajām izmaksām tiek uzskatāma par provizorisku, jo tā pašlaik tiek saskaņota Briselē.

Neskatoties uz to, ka konferences laikā tika plānots pārrunāt visaktuālākās tēmas, sākumā tika apspriests Latgales lauksaimniecībai vissāpīgākais jautājums  - Āfrikas cūku mēris.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis situāciju Latgalē vērtē kā kritisku – atbilstoši datiem līdz17.jūlijam ir konstatēti 6 ĀCM saslimšanas gadījumi cūkām, kas tiek turētas piemājas saimniecībās, un 23 - meža cūku vidū.

Edvīns Oļševskis uzsvēra, ka dzīvnieki, kuri saslimuši mājas saimniecībās, tika turēti āra aplokos, kas liecina par to, ka saimnieki necenšas ievērot bioloģiskās drošības noteikumus cūku novietnēs.

Departamenta direktors pievērsa uzmanību tam, ka Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti nevar pasargāt dzīvniekus no inficēšanās, to var izdarīt tikai paši saimniecību īpašnieki. Cūkas jātur slēgtās novietnēs, ja nepieciešams, tās var nožogot, lai nepieļautu mājdzīvnieku saskari ar savvaļas vai klaiņojošiem dzīvniekiem, t.i. par cūku turēšanu ārā tagadējos apstākļos ir nepieciešams aizmirst.

Vēl viens nozīmīgs bioloģiskās drošības aspekts ir saistīts ar cūku barošanu ar virtuves atliekām - tas ir kategoriski aizliegts!


Написать комментарий