Pozitīvas domas uzvar muguras sāpes

foto: medikforum.ru
foto: medikforum.ru

Lielbritānijas Redinga universitātes zinātnieki atraduši brīnišķīgu kaitīgo sāpju remdējošo tablešu alternatīvu. Tas ir pozitīvas domāšanas spēks, pietiek ar 5 minūtēm, lai samazinātu sāpju līmeni par 60%.

Zinātnieki pētījumā iesaistīja brīvprātīgo grupu. Brīvprātīgie zināmu laiku apguva tā saucamo kognitīvās uzvedības terapiju (KUT) – vadāmu pozitīvu domāšanu. Pēc procesa beigām brīvprātīgos pārbaudīja ar speciālu termālu ierīci, kura saskarsmē ar ādu rada sāpju sajūtu, kura līdzīga apdegumam. Turklāt apdegumam raksturīgu bojājumu nav, – vēsta medikforum.ru.

Pēc eksperimenta noslēguma visiem tā dalībniekiem palūdza noteikt sāpju līmeni pēc 10 punktu skalas. Izrādījās, ka KUT kursu apguvušie brīvprātīgie juta gandrīz par 60% zemāku sāpju līmeni nekā kontroles grupas dalībnieki. Pētījuma autori domā, ka viņu atklājums var kļūt par pamatu jaunai hronisku sāpju ārstēšanas metodei.

Parasti muguras sāpju remdēšanai izmanto dažādas pretsāpju zāles, bet tās jālieto gadiem un mēnešiem ilgi, kas kaitē veselībai. Pirmkārt, ar laiku rodas atkarība no tabletēm un attīstās pieradums. Otrkārt, visiem pretsāpju līdzekļiem pastāv dažādas bīstamas blakusparādības.

Tikai Lielbritānijā katru gadu vairāk nekā 5 milj. cilvēku saskaras ar hroniskām sāpēm. Bet sāpes mugurā slimības lapu izmantošanas rezultātā valsts ekonomikai izmaksā 4,9 milj. darba dienu.   


Написать комментарий