Pret dzīvnieku izmantošanu cirkā parakstījušies teju 3000 cilvēki

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Kampaņas "Par cilvēcīgu cirku" laikā kopš 3.jūlija savākti vairāk nekā 2500 paraksti petīcijai par dzīvnieku cirka izbeigšanu Latvijā, informē biedrībā "Dzīvnieku brīvība".

Parakstu vākšana notiek vienlaikus piketos pie Rīgas cirka un internetā.

Kopš jūlija sākuma pie Rīgas cirka notiek regulāri protesti trīs reizes nedēļā - pirms katras izrādes, kurā tiek izmantoti ziloņi. Tajos vairāki desmiti cilvēku protestē pret dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Protestu dalībnieki ar plakātiem un skrejlapām informē sabiedrību par dzīvnieku cirka problemātisko raksturu un piedāvā iespēju paust savu nostāju pret dzīvnieku izmantošanu cirkā, parakstot petīciju.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes loceklis Aivars Andersons norādījis, ka dzīvnieku izmantošana cirkā pieder pagātnei un mūsdienās ir drīzāk sociālas problēmas pazīme, ko raksturo netaisnīgas un cietsirdīgas izklaides tiražēšana un popularizēšana sabiedrībā.

Pēc viņa teiktā, cilvēku lielā aktivitāte un atbalsts, parakstoties par dzīvnieku cirka izbeigšanu, norāda uz sabiedrības vērtību maiņu morālā brieduma virzienā un aicina uz tūlītēju šīs problēmas risināšanu.

Arī iepriekš intervijā portālam Mixnews.lv viņš norādīja, ka cirka vadībai dzīvnieku izmantošana ir bizness, un, kamēr būs iespēja, dzīvnieki tiks izmantoti peļņas gūšanai.

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" 18.jūnijā ar atklātu vēstuli vērsusies pie Kultūras ministrijas (KM), Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lūdzot atbildīgās iestādes aicināt VSIA "Rīgas cirks" vadību atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirka izrādēs. KM atbildi joprojām neesot sniegusi.

Pirms pāris nedēļām biedrības rīcībā nonākuši dokumenti, kas pierādot, ka Rīgas cirkā izmantotie ziloņi ir savvaļā sagūstīti apdraudētu sugu pārstāvji. Šādu dzīvnieku izmantošana cirkā Latvijā ir aizliegta ar normatīvajiem aktiem. "Dzīvnieku brīvība" vērsusies Pārtikas un veterinārajā dienestā un Dabas aizsardzības pārvaldē, lūdzot pārtraukt dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Dabas aizsardzības pārvalde atbildi vēl neesot sniegusi, bet Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji norādījuši, ka šī jautājuma risināšana nav dienesta kompetencē.

Rīgas cirka valdes locekle Lolita Lipinska iepriekš žurnālistiem norādīja, ka cirka izrādēs tiek izmantoti nebrīvē dzimuši dzīvnieki. Viņa uzsvēra, ka Rīgas cirks strādā saskaņā ar Eiropā un pasaulē pieņemtām konvencijām un likumiem, kas nosaka dzīvnieku pārvadāšanu un citas ar dzīvnieku turēšanu saistītas prasības. Pašlaik Rīgas cirks gatavo informāciju saistībā ar "Dzīvnieku brīvības" izvirzītajām apsūdzībām.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka protesti pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā aizsākās šī gada aprīlī - organizācija "Dzīvnieku brīvība" aicināja Rīgas cirku pārtraukt sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto ziloņu dresētāju Larsu Holšeru.

Organizācijas pārstāvji norādījuši uz nepieciešamību kritiski izvērtēt tradīcijas un atteikties no dzīvnieku cirka. Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā esot aizliegta Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Izraēlā, Grieķijā, Slovēnijā, Bosnijā un Hercegovinā, Horvātijā, Kiprā, Bolīvijā, Panamā, Kolumbijā, Kostarikā un citur.

Rīgas cirks noraidījis pārmetumus par nežēlīgu izturēšanos pret izrādēs izmantotajiem dzīvniekiem. Rīgas cirka valdes locekle Lipinska jau iepriekš uzsvēra, ka dzīvnieku dresētāju darbības ir pakļautas stingrai kontrolei. Komentējot "Dzīvnieku brīvības" paustās bažas, cirka valdes locekle norādīja, ka šīs organizācijas pēc būtības ir tikai reklāmas organizācijas.


Написать комментарий