Eiropa riskē kļūt par Krievijas satelītu, ja nepretosies Putinam, brīdina Bžežinskis

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Bijušais ASV Nacionālās drošības padomnieks Zbigņevs Bžežinskis intervijā raidsabiedrībai CNN norādījis, ka Eiropas valstu līderiem pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas Ukrainā ir laiks "stāties pretī" Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam, ja Eiropa negrib kļūt par Krievijas "satelītu", vēsta laikraksts "Huffington Post".

"Man ir sajūta, ka Eiropas sabiedriskā doma ir modusies. Šis humānais jautājums ir tik traģisks, tik sāpīgs, tik ļauns un tik bezjēdzīgs, ka eiropieši ir sākuši ļauties iekustināšanai. Bet katram no galvenajiem Eiropas līderiem ir sava nozīme," intervijā pauda Bžežinskis.

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei ir jāsaskaras ar faktu, ka viņas priekšgājējs [Gerhards Šrēders] bija viens no tiem, kurš radīja Eiropas atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm, norāda Bžežinskis.

"Vai Eiropa vēlas kļūt par satelītu," jautā bijušais ASV prezidenta Džimija Kārtera padomnieks. Francijas prezidentam Fransuā Olandam būtu jāsaprot, ka šajā brīdī viņš nedrīkst nosūtīt modernu bruņojumu Krievijai, turpina ārpolitikas eksperts.

Lielbritānijas premjerministram [Deivids Kamerons] ir jāapzinās, ka Londona ir kļuvusi par Krievijas finanšu darījumi "Lasvegasu", norāda Bžežinskis.

"Ir atbildības, ar kurām jāsaskaras šiem līderiem, un ir sabiedriskais viedoklis, kurš, manuprāt, arvien vairāk apzinās, ka šim brīdim ir patiesi izšķiroša nozīme sistēmas nākotnē – pasaules sistēmas nākotnē," brīdina politologs.

"Mēs nesākam Auksto karu. Viņš [Putins] to ir sācis. Bet viņš ir ievilcis pats sevi šausminošā ķezā. Man ir lielas aizdomas, ka daudzi cilvēki Krievijā, pat ne tālu no viņa esoši, ir noraizējušies, ka Krievijas statuss pasaulē ir dramatiski apdraudēts, ka Krievija sāk grimt ekonomiski, ka Krievijai draud izredzes kļūt par Ķīnas satelītu, ka Krievija kļūst pašizolēta un diskreditēta," klāsta Bžežinskis, atbildot uz jautājumu, vai ir sācies jauns Aukstais Karš.

Vēstīts, ka Bžežinskis, runājot par Ukrainas un Krievijas konfliktu, ir norādījis, ka Krievijai, noskaņojot pret sevi draudzīgu tautu, draud lielākais stratēģiskais zaudējums tās imperiālās ekspansijas vēsturē. Viņš arī uzskata, ka Rietumiem ir jāapbruņo Ukraina, lai atturētu Putinu no kārdinājuma iebrukt Ukrainā.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.


Написать комментарий