PVD aptur cūkgaļas importu no Lietuvas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) infekcijas uzliesmojumu vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uz laiku aptur Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu - kupātu, kotlešu masas, šašliku, gaļas pusfabrikātu un maltas gaļas, izplatīšanu, ziņo "Nozare.lv".

Kā informēja PVD pārstāve Anna Joffe, rīkojums apturēt cūkgaļas importu no Lietuvas izdots, pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta.

Cilvēkiem, kas ir iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu vismaz pēdējo divu nedēļu laikā un kam ir izveidojušies uzkrājumi, PVD iesaka izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu, akcentējot, ka svarīgi neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, tādējādi neveicinot iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai mežacūkām.

PVD ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta par to, ka ĀCM apstiprināts vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā, Ignalinas apkārtnē. Tāpat Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ievieš slimības apkarošanas pasākumus, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos.

PVD pēc informācijas saņemšanas par ĀCM konstatēšanu Lietuvā ceturtdien noteiks papildu aizliegumus produktu ievešanai no skartās teritorijas, kā arī detalizēti izvērtēs, vai produkcija no infekcijas skartās teritorijas ir nonākusi Latvijas tirgū. Par izmaiņām ierobežojumos informācija sekos.

Tāpat PVD ir saņēmis informāciju arī no Polijas kolēģiem par pirmo konstatēto ĀCM gadījumu mājas cūkām Baltkrievijas pierobežā, kur vīruss ir skāris nobarojamo cūku novietni ar piecām cūkām.

PVD aicina visus Latvijas dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādējādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām.

Latvijā ĀCM līdz šim ir konstatēts 26 mežacūkām un 19 mājas cūkām 11 saimniecībās. Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā Latvijas valdība 22.jūlijā nolēma, ka ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju.
 


Написать комментарий