ECT atzīst Latvijas vainu 'Imantas hakera' Čalovska lietā un liek samaksāt 5000 eiro

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina Latvijas vainu vairākos pret tā dēvēto "Imantas hakeri" Denisu Čalovski vērstos pārkāpumos un nosprieda, ka valstij viņam jāsamaksā 5000 eiro morālā kaitējuma kompensācija, teikts trešdien publicētajā ECT lēmumā.

ECT atzinusi, ka Latvija nedrīkst izdot viņu ASV.

Kā portālam „Delfi" sacīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš, saskaņā ar ECT lēmumu tiek turpināts lēmums, ar kuru liegts Latvijai ASV izdot Čalovski.

Ceturtdien pieņemto lēmumu gan vēl trīs mēnešu laikā iespējams pārsūdzēt ECT.

Pēc Vārpiņa teiktā, ECT spriedums ir apjomīgs, tas izvērsts uz  51 lappuses un rakstīts  juridiski sarežģītā valodā.

Advokāts atzīmēja, ka pirms iepazīšanās ar visu sprieduma tekstu, viņš negribētu komentēt konkrētus Latvijas pret Čalovski vērstos pārkāpums.

Tāpat ECT uzskatījusi, ka daļa argumentu, kas norādīti sūdzībā, nav pamatoti. Arī ar šiem apsvērumiem nepieciešams iepazīties advokātiem.

Jau vēstīts, ka 2013.gada 6.augustā, valdība nolēma Čalovski izdot tiesāšanai ASV, taču ECT šo lēmumu apturēja.

Čalovskis tika apsūdzēts vairākos kibernoziegumos un viņš tika aizturēts 2012.gada decembrī Rīgā.

Tika vēstīts, ka sestā stāva dzīvokli Imantā, kur atradies Čalovskis, ieņēmuši specvienības dalībnieki, kas ar trosēm nolaidušies no jumta.

Abi pārējie lietā apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēti arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datori. Ar šā vīrusa palīdzību iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čelovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Latvijas valdība nolēma izdot Čalovski ASV, bet Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT)  šo lēmumu apturēja.

Tika prognozēts, ka Čalovska lietas izskatīšana ECT varētu ilgt aptuveni gadu. Savukārt 2013.gada rudenī Latvijas varas iestādes, nesagaidot ECT spriedumu, Čalovski atbrīvoja no apcietinājuma.


 


Написать комментарий