ĀCM uzliesmojis vienā no lielākajām fermām Lietuvā; jāizkauj 20 000 cūku

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijā ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas kolēģiem, par to, ka Āfrikas cūku mēra vīruss (ĀCM) apstiprināts vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā, Ignalinas apkārtnē.

PVD pēc informācijas saņemšanas par ĀCM konstatēšanu Lietuvā, ceturtdien, 24.jūlijā, noteiks papildus aizliegumus produktu ievešanai no skartās teritorijas, kā arī detalizēti izvērtēs, vai produkcija no infekcijas skartās teritorijas ir nonākusi Latvijas tirgū.

Šobrīd, pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju, līdz oficiālas informācijas saņemšanai, PVD uz laiku aptur Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu, tostarp kupātu, kotlešu masas, šašliku, gaļas pusfabrikātu un maltas gaļas izplatīšanu.

Kā portālam Delfi.lt norāda Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus, pastāv iespējamība, ka ĀCM Lietuvas Ignalinas rajona cūku paraugfermā ir ievazāts tīšām, šīm mērķim izmantojot lobpbarību. Vīruss vienlaicīgi izplatījies vairākās kūtīs, šobrīd sākta ap 20 000 cūku izkaušana.

Cilvēkiem, kas ir iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu vismaz pēdējo divu nedēļu laikā un kam ir izveidojušies uzkrājumi, PVD iesaka izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu. Taču ir svarīgi neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, tādējādi neveicinot iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai meža cūkām.

PVD ir saņēmis informāciju arī no Polijas kolēģiem, par pirmo konstatēto ĀCM gadījumu mājas cūkām Baltkrievijas pierobežā, kur vīruss ir skāris nobarojamo cūku novietni ar piecām cūkām.

PVD aicina visus Latvijas dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādejādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Tāpat PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām.


Написать комментарий