Ainažu jūrskola ar vērienu svin 150 gadu jubileju

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Ar virkni dažādu pasākumu Latvijā šogad svin latviešu kultūrai un pašapziņai tik nozīmīgās Ainažu jūrskolas 150 gadu jubileju. Svinību kulminācija būs 16.augustā, kad notiks vērienīgs lielkoncerts "Septiņas pēdas zem ķīļa!".

"Liekas, mūsu Baltiju gaida priecīga, smaidoša nākotne. Jūrniecības satiksmei Baltijas piekrastē no paaudzes uz paaudzi vajag plesties milzīgos apmēros. Tamdēļ latviešu jūrnieciskās spējas ir kā apslēpta dārga manta, kas ilgi gaidījusi neaiztikta, bet tagad nu ceļama gaismā," 1857. gadā rakstīja Krišjānis Valdemārs.

Ainažu jūrskola bija pirmā latviešu jūrskola visā toreizējā Krievijas impērijā un to 1864.gada 23.novembrī pēc Krišjāņa Valdemāra iniciatīvas izveidoja Vidzemes guberņas Ainažu kuģinieki saviem dēliem. Naudu skolas dibināšanai, Valdemāra idejas iedvesmoti, saziedoja turīgākie Ainažu zemnieki.

Skola kalpoja kā atspēriena punkts un vārti uz pasauli kā latviešu, tā arī igauņu piejūras zemnieku puišiem un vīriem. Mācības Ainažu jūrskolā bija bez maksas un notika latviešu valodā. Ainažu jūrskolā līdz 1919.gadam zinības bija apguvuši ap 3000 audzēkņu, no kuriem vairāk nekā 1000 bija saņēmuši tālbraucēja kapteiņa un tālbraucēja stūrmaņa diplomus.

Jūrskola kļuva ne vien par latviešu profesionālās jūrniecības šūpuli, bet bija arī nozīmīgs latviešu nacionālās pašapziņas simbols.

Ainažu jūrskolas jubilejas zīmē rit viss 2014.gads - Latvijas Banka pavasarī klajā laida pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu, veltītu Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai. Savukārt Ainažu jūrskolas muzejā, Ainažos, aplūkojama izstāde "Mīlestība nekad nebeidzas jeb tā mīlēja vecie jūras vilki", kas piedāvā iespēju ielūkoties personiskās vēstulēs un pastkartēs, ko jūrnieki savām mīļotajām sūtījušo no tāljūru braucieniem.

Svinību centrālais notikums gaidāms 16.augustā Ainažos, Ziemeļlivonijas festivāla laikā, kad visu dienu un pat naktī notiks virkne Ainažu jūrskolas jubilejai veltītu pasākumu. Svētku kulminācija - lielkoncerts "Septiņas pēdas zem ķīļa!" ar maestro Raimonda Paula, virsdiriģenta Arvīda Platpera, solistu, sešu koru, trīs deju kolektīvu, pūtēju orķestra un Raimonda Macata mūziķu grupas piedalīšanos. Koncertam sekos lāpu gājiens uz jūru, kā arī lūgsna jūrai un uguns šovs.


Написать комментарий