NEPLP sāk lietas pret PBK un 'Pro100 TV' par vienpusīgu Ukrainas notikumu atspoguļošanu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi sākt lietvedības vairākās administratīvo pārkāpumu lietās par iespējamajiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) pārkāpumiem elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos SIA "Pirmais Baltijas Kanāls", SIA "Televīzijas kanāls Pro100 TV" un SIA "Autoradio Rēzekne", portāls "Delfi" uzzināja padomē.

Lietas sāktas par vienpusīgu Ukrainas notikumu atspoguļošanu. Lietas sāktas pēc NEPLP Monitoringa centra ziņojumiem, no kuriem izriet, ka sižetos tiek atspoguļots vienpusīgs viedoklis par notikumiem Ukrainā

Kā informē padome, NEPLP pieņēma lēmumu uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpumu lietā par iespējamajiem EPLL pārkāpumiem „Pirmā Baltijas Kanāla" (PBK) raidījuma „Vremja" sižetos par notikumiem Ukrainā šā gada 12. jūlijā.

Lieta par programmas "Pro 100TV" raidījumā "Kriminalinform" šā gada 6. Jūnijā pausto sākta, jo sižets par Donbasa separātistiem veidots tendenciozi - atspoguļoti tikai separātistu un viņus atbalstošu personu viedokļi.

Administratīvā pārkāpumu lieta par iespējamajiem EPLL pārkāpumiem programmas "Autoradio Rēzekne" neatkarīgā producenta veidotajos raidījumos "Golos Rossiji" no šā gada 7. maija līdz 9.maijam, sākta, jo šajos sižetos tiek atspoguļots vienpusējs viedoklis par notikumiem Ukrainā.

EPLL 24. pants nosaka: Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un  notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) 201.5 pantā noteikta administratīvā atbildība par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanas noteikumu pārkāpumiem. Konstatējot pazīmes, kuras norāda uz iespējamo administratīvo pārkāpumu, NEPLP pieņem lēmumu par lietvedības uzsākšanu administratīvā pārkāpuma lietā. Turpmākā lietvedība notiks LAPK paredzētajā kārtībā.


Написать комментарий