Pēc ilgas diskusijas apstiprināta jauna sadzīves atkritumu izvešanas maksa Daugavpils teritorijā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

24.jūlijā Daugavpils pilsētas domes sēdē visai ilgi tika apspriests jautājums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu apstiprināšanu Daugavpils pilsētas pašvaldības teritorijā.

Atgādināsim, ka 26.jūnijā šis jautājums pēdējā brīdī tika noņemts no deputātu sēdes darba kārtības, un Jānis Lāčplēsis paskaidroja, ka šāds lēmums tika pieņemts koalīcijas padomē, jo deputātiem bija radušies vairāki jautājumi. Sakarā ar to, ka pēc mēneša tika apstiprināts lēmums, kas tādā pašā redakcijā iepriekšējo reizi tika noņemts no izskatīšanas, portāls vērsās pie vicemērs Pētera Dzalbes ar jautājumu, kāpēc toreiz lēmuma apstiprināšana tika atlikta, bet šoreiz lēmums pieņemts bez grozījumiem. Atbildi uz šo jautājumu vicemērs nesniedza.

Šoreiz lēmuma tika apstiprināts, bet pirms tam vicemēram Pēterim Dzalbem un Jānim Lāčplēsim nācās atbildēt uz vairākiem deputātu jautājumiem. Piemēram, deputātus interesēja, kā notiks pārejas posms, vai tiks nodrošināts nepārtraukts sadzīves atkritumu izvešanas process. Tāpat deputāti jautāja, cik daudz līgumu jau ir noslēgts ar privātā sektora iedzīvotājiem, un kas notiks, ja daļa iedzīvotāju nenoslēgs līgumus noteiktajā termiņā. Tika jautāts par to, kas kontrolēs atkritumu izvešanas procesu, vai pilsētā tiks samazināts atkritumu konteineru skaits, vai ir atrisinājusies situācija ar inkasācijas pakalpojumiem, kurus SIA „DDzKSU”, iespējams, sniegs jaunam operatoram.

No pilsētas vadības atbildēm izriet, ka jaunais operators, sākot ar nākamo nedēļu, uzstādīs pilsētā savus konteinerus, un pārejas posmā pagalmos varētu atrasties abu firmu konteineri. Nepieciešamo konteineru skaitu noteiks pārvaldnieks, nekādām problēmām nevajadzētu rasties, paziņoja deputātiem.

Normatīvajā bāzē atrunāts, ka fiziskām un juridiskām personām jānoslēdz līgums par sadzīves atkritumu izvešanu, kuru īstenos pašvaldības izvēlētais pretendents, tādēļ, ja kāds noteiktajā termiņā nenoslēgs līgumu ar jaunu operatoru, viņam tiks piemērotas pašvaldības noteiktas administratīvās sankcijas.

Saskaņā ar P.Dzalbes rīcībā esošo informāciju, patlaban ar jaunu operatoru noslēguši līgumu aptuveni 30% privātā sektora iedzīvotāju. Vicemērs atzīmēja, ka pilsētā bijuši mēģinājumi destabilizēt situāciju, taču patlaban iedzīvotāji stāv rindā, lai noslēgtu līgumus. Vicemērs izteica lūgumu, lai prese sniegtu iedzīvotājiem vairāk informācijas, lai process noritētu veiksmīgi. Savukārt mēs atgādināsim, ka joprojām nav notikusi vicemēra solītā preses konference ar jaunā operatora piedalīšanos, lai žurnālisti varētu saņemt informāciju. Līdzīgs pasākums bija ieplānots 22.jūlijā, kad uz tikšanos ar masu saziņas līdzekļiem jaunā operatora pārstāvi aicināja SIA „DDzKSU” vadītājs Jevgeņijs Oļenovs. Žurnālisti operatora pārstāvja ierašanos gaidīja stundu, bet viņš tā arī neatnāca.

Neskatoties uz to, ka pagaidām jaunā operatora un masu saziņas līdzekļu pārstāvju komunikācija nav no labākajām, pašvaldībā cer, ka Domes un kompānijas sadarbība būs veiksmīgāka. Sakarā ar to, ka pēc 3 gadiem pašvaldībai atkal būs jārīko konkurss par sadzīves atkritumu izvešanu, J.Lāčplēsis ieteica P.Dzalbem saņemt no operatora klientu datu bāzi un informāciju par izvesto atkritumu apjomu. Tas ļaus nākotnē parūpēties par to, lai šis pakalpojums kļūtu vēl lētāks.

Runājot par jaunā operatora un SIA „DDzKSU” sadarbību, tika paziņots, ka jaunā firma, kura nodarbosies ar sadzīves atkritumu izvešanu, tomēr apmaksās SIA „DDzKSU” pakalpojumu – rēķinu nosūtīšanu klientiem. Taču šī pakalpojuma apmaksas kārtība esot komercnoslēpums, paskaidroja Domē, un uzzināt šo informāciju deputāti varēs, nosūtot oficiālu pieprasījumu.   

Deputātiem paziņoja, ka sadzīves atkritumu izvešanas procesu Daugavpils teritorijā kontrolēs Komunālās saimniecības pārvalde un P.Dzalbe. Rezultātā deputāti tomēr apstiprināja jaunu sadzīves atkritumu izvešanas maksu.

Atgādināsim, ka no 1.augusta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa par vienu kubikmetru sastādīs 7,31 eiro (bez PVN), un maksā tiek iekļauta atkritumu savākšana, glabāšana, pārvešana un nodošana pārstrādei, reģenerācijai vai apglabāšanai (2,15 eiro par kubikmetru), Regulatora apstiprināta maksa par apglabāšanu poligonā (3,24 eiro par kubikmetru) un dabas resursu nodoklis (1,92 eiro par kubikmetru). Pakalpojuma maksa būs atkarīga no izvesto atkritumu daudzuma.  
 


Написать комментарий