Cūku mēris turpina plosīties; atrod vēl četras inficētas mežacūkas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu četrām atrastajām mežacūkām - divām Dagdas novada Šķaunes pagastā, vienai Krāslavas novada Indras pagastā un vienai nomedītajai meža cūkai Dagdas novada Bērziņu pagastā, ziņo "Nozare.lv".

Tāpat ĀCM skāris mājas cūkas divās piemājas saimniecībās Krāslavas novada Indras un Piedrujas pagastā. Katrā piemājas saimniecībā bija divas mājas cūkas, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Kopumā ĀCM Latvijā līdz šim konstatēts 30 mežacūkām un 27 mājas cūkām 13 piemājas saimniecībās, savukārt iznīcinātas 189 mājas cūkas.

PVD aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādējādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka saistībā ar ĀCM uzliesmojumu vienā no lielākajām cūku fermām Lietuvā, Ignalinas apkaimē, PVD uz laiku aizliedzis importēt Latvijā ne tikai cūkgaļu, bet arī dzīvas cūkas un tām paredzēto barību.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.


Написать комментарий