Steidz segt deficītu veselības jomā

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valdība piešķīrusi gandrīz piecus miljonus eiro ambulatoro pakalpojumu apmaksai. Vairākās prioritāri finansējamās veselības nozarēs veidojas deficīts – vislielākais līdzekļu iztrūkums izveidojies veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai bērniem – speciālistu konsultācijas, izmeklējumi un terapija – kopā 1,4 miljoni eiro.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš valdības sēdē īsi noformulēja prasības būtību: papildu nauda nepieciešama ambulatorās pieejamības nodrošināšanai prioritārām grupām, tas ir, bērniem un onkoloģijas pacientiem, virs 2014. gadā plānoto līgumu kopsummas. Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, kura pilda arī veselības ministra pienākumus, tāpat kā citiem valdības pārstāvjiem, jautājumu nebija. Līdzekļu piešķiršanu ir saskaņojusi arī Finanšu ministrija, tāpēc lēmums bez diskusijām tika pieņemts un VM pieprasījums apmierināts.

VM ziņojumā norādīts, ka vairākās veselības aprūpes pakalpojumu programmās, kurām finanšu līdzekļi tiek novirzīti prioritāri, pašlaik veidojas finanšu līdzekļu deficīts: ķīmijterapija un hematoloģija dienas stacionārā – 283 070 eiro, onkoloģija – 24 817 eiro, staru terapija – 558 185 eiro. Vislielākais līdzekļu deficīts konstatēts tieši veselības aprūpē bērniem – dienas stacionārajai palīdzībai trūkst 289 865 eiro, speciālistu konsultācijām – 601 360 eiro, bet izmeklējumiem un terapijai – 837 532 eiro.

VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole Neatkarīgajai paskaidroja, ka naudas iztrūkums radies arvien pieaugošā pieprasījuma dēļ: «Šim gadam mēs ieplānojām nevis bāzes finansējumu, bet pērn izlietoto, tomēr redzam, ka ar to nepietiek. Viens no iemesliem ir arī tas, ka vairāk pacientu tiek novirzīti tieši ambulatoriem pakalpojumiem.» Ja papildu nauda netiktu piešķirta, pakalpojums prioritārajās jomās – bērnu un onkoloģisko pacientu aprūpe – netiktu pārtraukts, taču pagarinātos gaidīšanas laiks rindās, lai ārstēšanu saņemtu. Lai rindas samazinātu, piešķirti 2,64 miljoni eiro, no tiem bērnu veselības aprūpei – 1,7 miljoni eiro – par šo naudu varēs nodrošināt vairāk nekā 44 000 dažādu speciālistu konsultācijas, 87 000 diagnostisko izmeklējumu u. c.

VM arī ziņo, ka ir nepieciešami papildu līdzekļi, lai daļēji nodrošinātu laboratorisko pakalpojumu apmaksu virs 2014. gada plānoto līgumu kopsummas divu miljonu eiro apmērā. Nacionālais veselības dienests laboratorisko pakalpojumu apmaksai nepieciešamos finanšu līdzekļus 2014. gadam plānoja 2013. gada izpildes apjomā, tomēr jau šobrīd NVD secina, ka 2014. gada četros mēnešos ir būtiski pārsniegts plānotais apjoms.


Написать комментарий