Pēc darba nav spēka sportam? 9 veidi, kā sevi motivēt neļauties slinkumam

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Karstā laikā pēc darba dienas gribas ātrāk tikt majās un atpūsties. Uzzini, kā saņemties brīžos, kad jūties pilnīgi izpumpējusies un apņemšanās sportot, šķiet, izkūpējusi gaisā.

Veselīga dzīvesveida žurnāls „Women’s Health” apkopojis 9 viegli īstenojumus padomus, lai pēc strādāšanas tev pietiktu spēka arī fiziskajām aktivitātēm, kas biroju darbiniekiem ir absolūti nepieciešamas.

1.    Uz darba galda turi iedvesmojošus attēlus un saukļus. Slinkuma uzplūdos ir ļoti viegli aizmirst, kāpēc tu esi izlēmusi sportot un ko vēlies ar to sasniegt. Vai tu vēlies labi izskatīties pludmalē, valkājot peldkostīmu? Varbūt tu centies atgūt pašapziņu un atkal justies kā fantastiski iekārojama sieviete? Varbūt tavas sportošanas mērķis ir uzlabot veselības stāvokli? Turi redzamā vietā iedvesmojošus attēlus vai saukļus, kas neļaus aizmirst tavu patieso motivāciju. Tā var būt vairākus gadus veca fotogrāfija, kurā tev ir ideāla figūra, vai arī veikalā noskatīts peldkostīms, ko lieko kilogramu dēļ līdz šim vēl neesi nopirkusi.

2.    Neizlaid brokastis. Sagatavošanās veiksmīgam treniņam sākas jau stundu pēc pamošanās. Ja paēdīsi labas brokastis, tavs ķermenis neiztērēs visas enerģijas rezerves jau pirmajā dienas pusē, tātad darba dienas beigās spēka vēl būs atliku likām. Brokastīs jābūt olbaltumvielām (piemēram, divām vārītām olām), vienam dārzenim vai auglim un saliktajiem ogļhidrātiem, ko var uzņemt ar pilngraudu maizi vai tamlīdzīgiem produktiem.

3.    Ēd vieglas pusdienas. Ja šajā ēdienreizē pārēdīsies, tad ķermenim būs jāpatērē daudz enerģijas barības sagremošanai un darba dienas beigās tu jutīsies pavisam gurdena. Tāpēc labāk iztiec ar salātiem vai kādu citu vieglu ēdienu, kurā ir olbaltumvielas, saliktie ogļhidrāti un vismaz viens auglis vai dārzenis. Izvairies no ēdieniem, kuros ir daudz vienkāršo ogļhidrātu vai cukura, jo sākumā tie dod spēcīgu enerģijas lādiņu, kas noplok un tā vietā paliek noguruma sajūta. Vislabāk ēst četras stundas pirms treniņa, jo tad ēdiens jau būs sagremojies un visu enerģiju varēsi novirzīt sportošanai.

4.    Ejot uz darbu, paņem līdzi kādu gardumu. Ja nociesties četras stundas neēdušai tev ir par grūtu, paņem līdzi uz darbu kādu veselīgu gardumu. Ēdieni, kuros ir daudz ogļhidrātu un maz olbaltumvielu, sniegs lielāku enerģiju treniņa laikā. Tās varētu būt ābola šķēlītes ar zemesriekstu sviestu vai arī kāds kafijas padzēriens.

5.    Savā plānotājā atrodi vietu treniņam. Ja tu lieto papīra plānotāju vai mobilo telefonu, lai atzīmētu padarāmos darbus, neaizmirsti tajā iekļaut arī sportošanu. Atzīmē to un uzliec atgādinājumu savā telefonā. Tas tev atgādinās par mērķiem, ko vēlies sasniegt ar sportu, un neļaus palaisties vai „aizmirst” par gaidāmo treniņu.

6.    Sporta somu ņem līdzi uz darbu. Tādējādi tev būs redzams un sataustāms atgādinājums, ka tu pavisam nopietni biji iecerējusi vakarā iet uz treniņu. Ja viss jau būs sagatavots, tev būs grūtāk atteikties sava nodoma. Turklāt to būs redzējuši arī kolēģi – vai tiešām tu gribēsi viņiem nākamajā dienā atzīties, ka noslinkoji un vakaru pavadīji pie televizora, graužot čipsus?

7.    Sarunā sportiskas tikšanās ar draudzenēm. Ja ilgi neesi redzējusi kādu no savām sportiskajām draudzenēm, sarunājiet tikties nevis kafejnīcā, bet gan sporta zālē vai kādā citā vietā, kur varat nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Tev būs grūtāk atcelt jau norunātu tikšanos. Lai arī sporta nodarbības laikā nekāda runāšana nesanāks, pēc tam varēsiet ieturēt veselīgas pusdienas un no sirds izrunāties.

8.    Motivē sevi ar patīkamiem ikdienas sīkumiem. Ja strādājot nespēj beigt sapņot par vīna glāzi, ko vakarā izdzersi mājās, neliedz sev šo prieku. Tikai ar vienu nosacījumu – to tu varēsi darīt tikai pēc kārtīgas pasvīšanas sporta zālē vai noskrietas distances. Nav sporta – nav vīna.

9.    Neizvirzi sev pārāk augstas prasības. Ja tu apņemsies doties uz sporta zāli piecas dienas nedēļā un noteikti ne mazāk, tevi var sagaidīt vilšanās. Tikko kā tas neizdosies, gribēsi sportošanai atmest ar roku pavisam. Tāpēc sāc ar mazumiņu, piemēram, apņemies vakarā noskriet tikai 15 minūtes pa piemājas parku. Jo vienkāršāks nospraustais mērķis, jo vieglāk to sasniegt. Visticamāk, pēc 15 minūtēm tu nodomāsi: „Tas nemaz nebija grūti, es varu skriet vēl divtik ilgi!”


Написать комментарий