Policistus apmācīs, kā strādāt ar cietušajiem

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Valsts policijas darbiniekiem plānots pastāvīgi nodrošināt pirmā līmeņa un otrā līmeņa apmācības darbam ar cietušajiem pēc jaunizstrādātas programmas, piesaistot attiecīgus ekspertus, liecina Iekšlietu ministrijas valdībā iesniegtais koncepcijas projekts "Valsts policijas attīstības koncepcija".

Nākamgad paredzēts izvērtēt un novērst fiziskos šķēršļus, kas ietekmē cietušo apmierinātību ar policijas darbu. Savukārt 2016.gadā plānots veikt darba ar cietušajiem prakses novērtējumu, lai konstatētu veikto apmācību un darba virziena īstenošanas faktiskos rezultātus un noteiktu turpmākās rīcības nepieciešamību.

2017.gadā Valsts policija ieplānojusi izmantot Eiropas Savienības (ES) finanšu iespējas un īstenot pasākumus reviktimizācijas situācijas izpētei Latvijā. Tāpat plānots ES finansējumu izmantot reviktimizācijas risku novērtēšanas un novēršanas sistēmas izstrādei un policijas darbinieku apmācībai.

Lielāko daļu no paredzētajiem uzdevumiem plānots veikt ar valsts budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

Kā secināts koncepcijā, policijas darbiniekiem kopumā trūkst iemaņu atpazīt cietušā vajadzības, jo īpaši vidēji smagu un smagu noziegumu gadījumos. Rezultātā vienas cietušās personas personiskā negatīvā pieredze pirmajā kontaktā ar policiju ietekmē gan pašas personas, gan tās tuvāko cilvēku gatavību sadarbībai ar policiju.

Tāpat koncepcijā norādīts, ka policijas tradicionālā prakse nav piemērota cietušo atbalsta sistēmas ieviešanai Latvijā, bet policistu praktisko iemaņu un zināšanu trūkums darbā ar cietušajiem veicina sekundāro viktimizāciju un latento noziedzību. Policijas rīcībā nav izstrādāta riska novērtējuma un tā novēršanas sistēma reviktimizācijas riskam pakļauto personu identificēšanai.

Pēc uzdevumu izpildes paredzēts, ka policijas "aizstāvja" lomas pieaugums, kā arī iedzīvotājiem policijas darbinieki liksies saprotošāki un palīdzēt gatavāki, raisot lielāku uzticību. Likumsakarīgi, ka tas nozīmēs mazāk psiholoģisku šķēršļu vērsties pēc palīdzības policijā.

Vēl koncepcijā norādīts, ka uzdevumu izpildes rezultātā tiks nodrošināta vieglāka piekļuve palīdzībai vai informācijai par pieejamo palīdzību neatkarīgi no tā, vai konkrētās palīdzības sniegšana ir vai nav policijas kompetencē. Savukārt profesionālas rīcības rezultātā tiks samazināts apdraudējums atkārtoti nokļūt līdzīga likumpārkāpuma upura lomā.


Написать комментарий