Sadzīves atkritumu jautājums: atkritumu maisu minimālais apjoms ir 100, nevis 50 litri, kā bija iepriekš

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv publicējis vairākus sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Daugavpilī veltītus rakstus. Ir izdevies panākt noteiktus rezultātus – privātajā sektorā iedzīvotāji varēs izmantot ne tikai 240 litru atkritumu konteinerus, kā bija sākotnēji plānots, bet arī 120 litru konteinerus, kas ļaus pilsētniekiem maksāt par faktisku atkritumu daudzumu, nevis par gaisu. Tomēr ne visi jautājumi ir atrisināti.

Pašvaldības deputāti nesen pieņēma lēmumu atļaut vientuļiem pensionāriem izvest atkritums reizi mēnesī. Taču šajā sakarā jāatzīmē, ka atkritumu uzkrāšana vasaras laikā var novest pie antisanitāriem apstākļiem, un pilsētnieki, lai izvairītos no tiem, bija spiesti izmest konteineros pustukšus maisus, kuru apjoms ir 100 litri, tādējādi maksājot „par gaisu”.

Šajā sakarā mēs vērsāmies pie AS „Spec.ATU” valdes priekšsēdētāja Valērija Golubeva ar jautājumu, kāds bija šīs organizācijas utilizācijā pieņemto atkritumu maisu apjoms. V.Golubevs paskaidroja, ka nepieciešamības gadījumos tika izmantoti 50 litru atkritumu maisi, kas atviegloja vientuļo pensionāru dzīvi. Un lielāka apjoma maisu izmantošanas uzspiešana situācijā, kad izvēlēties citu operatoru nav iespējams, ir patērētāju tiesību pārkāpums.

Atgādināsim, ka līdz šim nav zināmi lielgabarīta atkritumu izvešanas noteikumi, zināms, ka gan daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, gan privātā sektora iedzīvotājiem nāksies maksāt par to atsevišķi. Iepriekš šo pakalpojumu atsevišķi nevajadzēja apmaksāt, bet no 1.augusta pilsētā strādās jauns sadzīves atkritumu izvešanas operators.

Privātais sektors nevar mainīt sadzīves atkritumu izvešanas operatoru, savukārt juridiskās personas, kuras ir iepakojumu apsaimniekotāji, var izvēlēties jebkuru pakalpojuma sniedzēju, tas ir atrunāts Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18.panta 10.punkts.

Atgādināsim, ka pilsētas domes deputātu pieņemtajā lēmumā noteikta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa par vienu kubikmetru – turpmāk tā sastādīs 7,31 eiro (bez PVN), un maksā tiek iekļauta atkritumu savākšana, glabāšana, pārvešana un nodošana pārstrādei, reģenerācijai vai apglabāšanai (2,15 eiro par kubikmetru), Regulatora apstiprināta maksa par apglabāšanu poligonā (3,24 eiro par kubikmetru) un dabas resursu nodoklis (1,92 eiro par kubikmetru). Nemaksājiet par gaisu!
 


Написать комментарий