Krievu miljardiera Latvijas uzņēmums 'SMSCredit' naudu ātrajiem kredītiem aizņemsies starptautiskajā tirgū

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Krievu miljardierim piederošais Latvijas nebanku kreditētājs "4finance", kas strādā ar zīmolu "SMSCredit" un "Vivus.lv", nolēmis starptautiskajos finanšu tirgos izlaist kompānijas obligācijas.

Kā vēsta interneta vietne "GlobalCapital", īstermiņa kredītu uzņēmums "4finance" Šveices finanšu kompānijai "Credit Suisse" uzdevis vadīt obligāciju emisiju.

Portāls arī norāda, ka šis būs pirmais gadījums septiņu gadu laikā, kad Latvijas privātā sektora uzņēmums izlaiž vērtspapīrus starptautiskajā finanšu tirgū.

Iepriekšējā reizē tas noticis 2007.gadā, kad "Bite Finance" finanšu tirgos aizņēmās 300 miljonus eiro ar desmit gadu termiņu. Savukārt aizvadītajā nedēļā starptautiskā kredītreitingu kompānija "Moody's" pirmo reizi "4finance" piešķīra kredītreitingu, novērtējot to ar atzīmi B3 un piešķirot vērtējumam negatīvu prognozi. B3 vērtējums raksturo augsta riska spekulatīvas investīcijas.

Kredītreitingu aģentūra skaidro, ka zemais vērtējums saistīts ar tiešsaistes īstermiņa kredītu augsto risku. "4finance" galvenokārt piešķir īstermiņa aizdevumus ar augstu procentu likmi personām, kam ir ierobežota pieeja banku aizdevumiem. Tādējādi "4finance" jārēķinās ar augstu problemātisko aizdevumu īpatsvaru.

Pērnā gada beigās šādu "slikto" aizdevumu portfelis sasniedzis 69 miljonus eiro, proti 31% no aizdevumu bilances vērtības. "Moody's" gan uzsver, ka šis rādītājs neatspoguļo aizdevēja kredītportfeli, jo problemātiskie aizdevumi tā bilancē saglabājas divus gadus, kamēr pārējie aizdevumi tiek atmaksāti vidēji 30 dienu laikā un vairs netiek iekļauti bilancē.

Savukārt negatīvo nākotnes prognozi kredītreitingu aģentūra skaidro ar riskiem, kas saistīti ar "4finance" kredītportfeļa straujo pieaugumu.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērno gadu "4finance" grupa noslēdza ar 153,1 miljona eiro apgrozījumu un konsolidēto peļņu 35,9 miljonu eiro apmērā. Grupas uzņēmumi strādā 12 valstīs - Latvijā, Spānijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Bulgārijā, Gruzijā un Čehijā. Grupas centrālais birojs atrodas Latvijā.

2012.gadā par grupas lielāko īpašnieku kļuva Krievijas miljardieris Oļegs Boiko. Saskaņā ar "Forbes.ru" publicētajām aplēsēm, darījuma summa varētu sasniegt 190 miljonus ASV dolāru.

Tiesa gan, Boiko 75% "4finance" daļu pieder pastarpināti - caur Kiprā reģistrētu uzņēmumu "Tirona Limited". Pārējo 25% kapitāla daļu īpašnieks ir Maltā reģistrēta firma "Fatcat Investments".

Savulaik Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "re:baltica" izpētīja, ka šī ofšora īpašnieks ir vēl citas astoņas ārzonu firmas.

Akcionāru sapulcē "Fatcat Investments" pārstāvējis zvērināts advokāts Edgars Dupats. Viņš joprojām "Liepājas autobusu parka padomē" strādā līdzās ekspremjera Andra Šķēles meitai Madarai. Dupats, kopā ar Uldi Arnicānu savulaik pārstāvējuši arī uzņēmumu, kas "4finance" ieguldījis apjomīgus līdzekļus.


Написать комментарий