ASV ekonomists: Rietumi ir izsmēluši soda pasākumu krājumus pret Krieviju 1

kadrs no video
kadrs no video

Jaunās ASV un Eiropas sankcijas pret Krieviju ir vienīgā ekonomiskā spiediena svira, kura ir Rietumu rīcībā. Citu iespēju sodīt Maskavu nav, domā ASV ekonomists, Nobela prēmijas laureāts Džozefs Stiglics.

Viņš atgādina: ieviestajiem ierobežojumiem ir arī otra puse. Tā rezultātā KF atradīs jaunus partnerus un attīstīs savas tehnoloģijas. Turklāt pasaulē mainīsies spēku samērs un cietīs Eiropas valstu ekonomikas, – ziņo russian.rt.com.

Rietumvalstis neplāno izmantot militāru iejaukšanos. Kādu spiedienu tās var izmantot pret valsti, kuru mēģina piespiest rīkoties tā, kā viņiem gribētos. Kādas ekonomiska spiediena metodes tās var izmantot? Un vai tādas vispār pastāv?

Džozefs Stiglics, Kolumbijas universitātes profesors: Es domāju, ka tās sankcijas, kuras viņi jau ir pieņēmuši, ir vienīgais ekonomiskā spiediena paņēmiens. Tas ir, liegt Krievijai pieeju tehnoloģijām, finansēm un vitāli nepieciešamajai produkcijai, acīmredzot ir bargākais sods, kurš ir mūsu rīcībā.

Mums jāsaprot, ka sankcijas novedīs pie sekām, kuras mēs nevaram ignorēt. Pirmkārt, tās mainīs ģeopolitisko bilanci. Krievija tirgosies ar tām valstīm, kuras nav ieviesušas ierobežojumus. Tā rezultātā mainīsies ģeopolitiskā bilance.

Otrkārt, tas veicinās to, ka Krievija sāks attīstīt savas tehnoloģijas, nevis paļausies uz Rietumiem. Krievijā ir labi zinātnieki un visas iespējas. Bet tas nenotiks uzreiz, tam būs nepieciešams laiks.

Treškārt, daudzas Eiropas valstis ir atkarīgas no Krievijas gāzes un ir cieši saistītas ar Krieviju. Šīs valstis samaksās īpašu cenu; tās sagaida ekonomiskās izaugsmes tempu palēninājums.

 


Написать комментарий

Tas prātvēdērs īsti nesaprot, ka alternatīvas rietumiem nav.