Atminēts vēl viens Mēness noslēpums

foto: psi.wikia.com
foto: psi.wikia.com

Dažu pēdējo simtgadu laikā fiziķi un astronomi lauzīja galvu par neparasto dabīgā Zemes pavadoņa formu, tomēr atrast ticamu izskaidrojumu viņiem izdevās atrast tikai tagad.

Zinātnieki konstatēja, ka Mēness neparastās formas iemesls ir paisumi un bēgumi, kuri ietekmējuši tā formu veidošanās etapā. Pēc viņu vārdiem paisumi un bēgumi pirms vairāk nekā 4 miljardiem gadu radīja Zemes gravitāciju, – vēsta fedpost.ru.

Mēness atdzišanas un sacietēšanas mērā forma, kuru pavadonis ieguva paisuma, bēguma un rotācijas spēku ietekmē tika iesaldēta. Mēnesim atšķirībā no citiem debesu ķermeņiem ir neparasta sfēriska forma, un šī īpatnība ļoti ilgi nedeva zinātniekiem mieru.

Jaunais Kalifornijas zinātnieku pētījums rāda, ka vairākumu Mēness deformāciju var izskaidrot ar paisuma un bēguma efektu, kuri ietekmēja to veidošanās procesa laikā.

„Ja jūs paņemsiet gaisa balonu, kurš ir piepildīts ar ūdeni, un griezīsiet to, tas polos sāks izlīdzināties, bet ekvatorā parādīsies izliekums, – paziņoja Kalifornijas universitātes Zemes katedras un planētu zinātņu docents un vadošais pētījuma autors Jans Gariks-Betels. – Turklāt nedrīkst aizmirst par Zemes gravitāciju”.

Ideja par plūdmaiņu rotācijas izliekumu, kura pazīstama kā „izrakteņu izliekums”, pirmo reizi tika izvirzīta 1898. gadā. Tomēr šis process nevar pilnībā izskaidrot Mēness formu. Mēness formas pētījumus apgrūtina lielie baseini un krāteri uz tā virsmas.

„Kad mēs mēģinām analizēt globālo Mēness formu, izmantojot sfēras funkcijas, krāteri izraisa nopietnas datu nepilnības, – sacīja Gariks-Betels. – Mēs paveicām lielu darbu, lai novērtētu analīzes nenoteiktības, kuras ir šo nepilnību rezultāts”.

Rezultāti rāda, ka Mēness garozas biezuma atšķirības ir radījuši gravitācijas spēki satelīta veidošanās laikā. Šī ietekme var izskaidrot Mēness topogrāfisko atšķirību vairākumu, bet pārējās saskan ar plūdmaiņu rotācijas izliekumu un ir izveidojušies vēlāk. 

Paisuma sasilšana un paisuma, bēguma un rotācijas deformācija vienādā mērā ietekmējusi Mēness formu, piešķirot tai citrona formu ar izliekumu pusē, kurš vērsts pret Zemi, jaunajā numurā raksta Lielbritānijas izdevums Mail Online.
 


Написать комментарий