Starptautisko projektu Latgales zoodārzs noslēdz ar zinātnisko konferenci

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vairākus gadus Latgales zoodārzs aktīvi un ļoti veiksmīgi piedalās starptautiskajā programmā LIFE+, kuras galvenais uzdevums ir dabas aizsardzība un reto un izzūdošo dzīvnieku sugu saglabāšana Latvijas teritorijā.

Pēc dažām dienām šis projekts noslēgsies. Šajā laikā zinātnieku un sava darba entuziasta Mihaila Pupiņa un viņa komandas centienu rezultātā Daugavpils ir kļuvusi ne tikai par purva bruņurupuču saglabāšanas līderi, bet arī papildinājusi Daugavpils apkārtnes ūdenstilpnes ar sarkanvēdera ugunskrupjiem un purva bruņurupučiem.

Kā pēdējo šī projekta pasākumu Latgales zoodārzs divas dienas 14. un 15. augustā rīko Daugavpilī starptautisku konferenci par šo trīs reto un izzūdošo sugu izpētes un saglabāšanas tēmu.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš portālam Gorod.lv pastāstīja, ka vairāk nekā Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Francijas, Itālijas un Krievijas zinātnieki apmainīsies ar pieredzi, prezentēs savus projektus par purva bruņurupuča saglabāšanu, kurš ir ļoti populārs izpētes un novērošanas objekts. Konferences dalībnieki ir šauras specializācijas cilvēki, kuri apvieno zinātni ar dabas aizsardzību.

Pēc zoodārza direktora vārdiem Daugavpilī pat ir ieradies labākās bruņurupuču pavairošanas fermas pārstāvis no Genujas universitātes (Itālija) Dario Otoneli. Autoritatīvākā un stiprākā ir Baltkrievijas delegācija, kurai uz šodienu ir spēcīga bāze un zinātnes skola.

M. Pupiņš paskaidroja, ka konferences dalībnieku vidū ir pārstāvji, kuri nodarbojas ar visām trim izzūdošajām sugām.

Pirmā konferences diena veltīta konferences dalībnieku prezentācijām un ziņojumiem, bet otrajā dienā notiks ekskursijas uz dabas objektiem un semināri. Konferences rezultātā tiks izdots žurnāls.

Mihails Pupiņš sveica konferences viesus labā angļu valodā un par piemiņu pasniedza dalībniekiem krekliņus ar aizsargājamo sugu fotogrāfijām.

Neraugoties uz to, ka starptautiskais projekts noslēdzas, reto sugu saglabāšanas darbu Latgales zoodārzs domā turpināt. Tiek plānots turpināt pētīt purva bruņurupuča biotopu, izplatīt materiālus, koordinēt darbības un rakstīt nākamos projektus.

„Starptautiskā programma LIFE+ ļāva mums atrast vajadzīgos cilvēkus Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Polijas ziemeļdaļā, pulcēt viņus pieredzes apmaiņai”, – pastāstīja M. Pupiņš.



Написать комментарий