Naudiņam nepiešķir pielaidi valsts noslēpumam 1

foto: F64
foto: F64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam (VL-TB/LNNK) nolēmis nepiešķirt pielaidi valsts noslēpumam, aģentūru informēja Naudiņš.

SAB lēmumu par pielaides nepiešķiršanu Naudiņam pieņēma jau vakar, 14.augustā, taču to nepubliskoja.

Saeima Naudiņu ministra amatā apstiprināja 27.martā.

Likumā par valsts noslēpumu minēti septiņi argumenti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem personai tiek liegta.

Pielaidi nevar izsniegt, ja persona iesniegusi atteikumu no Latvijas pilsonības, personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā, persona bijusi notiesāta par noziegumu un atrodas uzskaitē apreibinošu vielu atkarības dēļ.

Tāpat pielaidi atsaka, ja persona bijusi padomju specdienestu un ārpus Eiropas Savienības un NATO esošu drošības dienestu darbinieks. Pielaide arī nepienākas tām personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Padomju Savienības Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā vai Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā.

Pielaide nepienākas arī personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. LETA jau rakstīja, ka tieši šī norma bija minēta nu jau demisionējušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) adresētajā SAB vēstulē. Arī viņai birojs atteica izsniegt pielaidi valsts noslēpumam.

Broka nolēma demisionēt pēc tam, kad atklājās, ka ģenerālprokurors nav mainījis SAB lēmumu par atteikumu viņai piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Lai arī pielaides trūkums neliedza Brokai ieņemt tieslietu ministra amatu, viņa nevarēja piedalīties atsevišķu jautājumu izskatīšanā valdībā.

Paziņojot par tieslietu ministres amata atstāšanu, Broka savu lēmumu argumentēja ar atbildīgu pieeju ministres amatam, turklāt tuvākajos mēnešos valdībai jāpieņem vairāki svarīgi lēmumi saistībā ar "Citadele bankas" pārdošanu, "Latvijas Gāzes" dažādiem jautājumiem, un tam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam.

Līdz ar to Naudiņš ir kļuvis par otro nacionālās apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ministru, kuram SAB atteicies piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam.


Написать комментарий

arī bijis kādam parādā lielu naudas summu?