Aglonas svētku svinētāji cītīgi ievērojuši PVD prasības un izmantojuši cūku mēra profilaksei saliktos paklājus

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

Apmēram 70% Aglonas svētku apmeklētāju, pirms došanās mājup, izmantoja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uzstādītos dezinfekcijas paklājiņus, kas novietoti pie izejām no bazilikas teritorijas un domāti, lai novērstu Latgalē uzliesmojušā Āfrikas cūku mēra tālāku izplatību, portāls "Delfi" uzzināja PVD.

Pirms svētkiem, kas katru gadu norit Aglonā, dienests informēja, ka bazilikas apkaimē būs dezinfekcijas paklājiņi, kuros svētku apmeklētāji tika aicināti slaucīt kājas pirms došanās mājup. Paklāji izvietoti papildus drošībai mēra dēļ.

PVD veterinārie inspektori, kuri dežurē svētku norises vietā, kolēģus informējuši, ka aicinājumam pirms došanās mājup veikt apavu dezinfekciju klausījuši un paklājusi izmantojuši aptuveni 70 % svētku dalībnieku. Tiesa, tā ir informācija, kas dienesta rīcībā saņemta ap pulksten 11, šobrīd, kad svētku dalībnieki jau devušies mājās, tā varētu būt citādāka.

PVD saka, ka pirmie svētceļnieki paklājiņus iemēģināja jau uzreiz pēc uzstādināšanas, 14.augusta rīta pusē.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja vairāki aptaujātie svētceļnieki, arī viņi novērojuši, ka tie, kas dodas prom no Aglonas bazilikas teritorijas, gājuši pāri PVD izvietotajiem dezinfekcijas paklājiem un nav mēģinājuši tos apiet, lai tā izvairītos no apavu dezinfekcijas. Tāpat svētceļojuma laikā tikušas ievērotas PVD prasības. Svētceļniekiem gan nācies novērot, ka daudz bezrūpīgāka attieksme pret PVD noteiktajām mēra profilakses normām, bijusi atsevišķās saimniecībās, kurās turētas cūkas un kurās svētceļnieki pa ceļam uz Aglonu piestājuši.

Dienesta Dienvidlatgales pārvaldes pārtikas inspektori, kuri uzraudzības zonā ietilpst Aglona, informē, ka līdz šim brīdim būtiski pārkāpumi sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas tirdzniecības vietās nav konstatēti.

Pārkāpumi, kas bija saistīti ar temperatūras režīmiem tika uzreiz novērsti. Dienests uzsver, ka tirgotāji un ēdinātāji, kuri sniedza pakalpojumus svētku laikā, jau pirms svētku norises zvanīja uz dienesta pārvaldi, precizēja neskaidros jautājumus un saskaņoja rīcību.

Par automašīnu pārbaudi un izņemtajiem produktiem sīkāku informāciju var sniegt Valsts policija, taču dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka pārbaudes notiek izlases kartībā, lai neradītu liekus sastrēgumus, jo, gan tuvojoties, gan izbraucot no Aglonas, bijusi liela automašīnu plūsma.


Написать комментарий