Lasītāja vēstule: kas paglābs no smakām, kuras rodas zemnieku saimniecības darbības rezultātā?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv redakcijā vērsās Vaikuļānu ciema (Līksnas pagasts) iedzīvotājs, kurš aprakstīja šādu situāciju:

„Sveicināts, godājamais portāl Gorod.lv. Man ir jautājums, kas var man palīdzēt šādā situācijā? Problēma kopumā ir tāda. Es dzīvoju Daugavpils novada viensētā, bet kaimiņos 8 km rādiusā atrodas vēl 8 mājas. Starp mūsu mājām gandrīz centrā savu uzņēmējdarbību veic fermeris. Uzbūvēja govju un teļu fermu ar milzīgu bedri viņu vielmaiņas produktu uzglabāšanai. Un tagad tiem, kuri dzīvo blakus, tāpat kā man, nākas elpot kūts smaku. Patiesībā gan mājās, gan ārā gaiss ir vienkārši pretīgs. Kļūst arvien sliktāk, jo fermeris paplašina savu saimniecību.


Gribētos uzzināt, vai pastāv šādu fermeru kontroles instances. Iepriekš pateicos. Ļoti ceru saņemt padomu, ko var darīt šajā situācijā. Mūsu nezināšanas dēļ fermeris mūs vienkārši ignorē, atbildot, ka tas ir bizness”. 

Lai saņemtu atbildes uz visiem lasītāju interesējošajiem jautājumiem, mēs vērsāmies Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālajā vides pārvaldē.

Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes vecākā inspektore Leontīne Kravčuka informēja, ka vides piesārņojumu dzīvnieku turēšanas vietās reglamentē virkne normatīvo aktu: Aizsargjoslu likums, Likums par atkritumu apsaimniekošanu, MK Noteikumi Nr. 628 „Īpašās vides prasības piesārņojošo darbību veikšanai dzīvnieku novietnēs”, MK Noteikumi Nr. 33 „Noteikumi par ūdens un augsnes aizsardzību no lauksaimnieciskās darbības izraisīta piesārņojuma ar nitrātiem”, MK Noteikumi Nr. 626 „Noteikumi par piesārņojošas darbības izraisīto smaku noteikšanas metodēm, kā arī kārtību, kādā ierobežo šo smaku izplatīšanos” un citi.

Runājot par konkrēto saimnieku, kurš pēc portāla Gorod.lv lasītāja vārdiem pārkāpj noteikumus, 4. augustā Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālā vides pārvalde apsekoja zemnieku saimniecību un nonāca pie secinājuma, ka patlaban veicamās lauksaimnieciskās darbības apjomi atbilst normai.

Tomēr, ņemot vērā zemnieka veicamās darbības specifiku (pastāvīga dzīvnieku turēšana kūtī un šķidro kūtsmēslu atsūknēšana no lagūnas), tika konstatēts, ka specifiskā smaka var negatīvi ietekmēt zemnieku saimniecībai piegulošo teritoriju. Turklāt no Daugavpils novada Līksnas pagasta un Vaikuļānu ciema iedzīvotājiem tiek regulāri saņemtas sūdzības, tādēļ Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālā vides pārvalde uzdeva veikt regulārus smaku mērījumus, kuru līmenis nedrīkst pārsniegt 8 ouE/m3 vairāk nekā 7 diennaktis gadā.


Написать комментарий