Bērziņš: Vācija ir gatava aizsargāt Baltijas valstis

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Vācija ir paudusi gatavību aizsargāt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas valstu robežas, tā pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli norāda Valsts prezidents Andris Bērziņš, ziņo LETA.

Bērziņš norādīja, ka Vācija ir būtiska partnere Latvijai vairākās jomās un Merkeles vizīte ir uzskatāma par labu divpusējo attiecību žestu. "Vācija ir viens no sadarbības partneriem, un ir pamats uzskatīt, ka arī turpmāk tā būs viens no vadošajiem partneriem," sacīja Bērziņš.

Runājot par Krievijas noteikto pārtikas preču embargo, prezidents norādīja, ka Krievijas rīcība ir ieviesusi fundamentālas izmaiņas.

Viņš norādīja, ka jāturpina izdarīt spiedienu uz Krieviju, atzīstot, ka šāda rīcība radīs ievērojamus zaudējumus, tomēr viena no Latvijas uzņēmēju iespējām ir gaidāmās pārtikas preču izstādes, kuru laikā varētu iegūt jaunus tirdzniecības partnerus.

Merkele prezidentam esot apliecinājusi, ka NATO līguma 5.pants joprojām ir spēkā un Vācija palīdzēs Latvijai vairākās jomās, tostarp militārās infrastruktūras izveidē.

Jautāts, vai kanclere apliecinājusi tiešu Vācijas militāro klātbūtni Baltijas valstīs, prezidents norādīja, ka tas ir komplekss jautājums, kas vēl tiks apspriests NATO samita laikā.

"Vācija darīs visu iespējamo, lai aizsargātu Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas robežas," sacīja prezidents.

Merkele prezidentam esot apliecinājusi, ka NATO līguma 5.pants joprojām ir spēkā un Vācija palīdzēs Latvijai vairākās jomās, tostarp militārās infrastruktūras izveidē. Jautāts, vai kanclere apliecinājusi tiešu Vācijas militāro klātbūtni Baltijas valstīs, prezidents norādīja, ka tas ir komplekss jautājums, kas vēl tiks apspriests NATO samita laikā.

"Mans mērķis ir aizvest Ukrainu kā vienotu veselumu uz Eiropu, nevis kā sašķeltu valsti," piebildusi Vācijas kanclere. Vienlaikus Merkele akcentējusi Eiropas vienotības nozīmi, kas īpaši būtiska šobrīd.


Написать комментарий