Rēzeknē atklāta vērienīga Latvijas naudas dizaina izstāde

foto: A.Vasjukeviča foto
foto: A.Vasjukeviča foto

18. novembrī Latgales vēstniecībā GORS tika atklāta unikāla multimediāla izstāde “Naudas dizains. PIN kods”, kurā līdz pat 2015. gada 15. februārim varēs iepazīt vairāk nekā 20 gados paveikto lata banknošu, monētu un tagad arī Latvijas eiro monētu dizaina veidošanā.

Vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku darinātās naudas zīmes Latgales vēstniecībā GORS sniegs stāstu par naudas un personības attiecībām telpā un laikā. Digitālās slīdrādes ievedīs naudas dizaina autoru – gleznotāju, instalāciju autoru, grāmatu ilustratoru, tēlnieku un daudzu citu mākslas nozaru pārstāvju darbistabās, monitorā atdzīvosies mums tik mīļās 1 lata monētas ar īpašu dizainu, bet pie interaktīvā darbagalda kopā ar māksliniekiem varēs zīmēt savu monētu.

Multimediālā izstāde "Naudas dizains. PIN kods" parāda visas 20 gadu laikā radītās naudas zīmes, to tapšanas vēsturi, kādu romantisku mītu par mākslinieku un viņa mūzu, arī nesen kaltās eiro monētas un tikko tapušās skices tām monētām, kuras pavisam drīz ieraudzīsim gan Latvijā, gan visās Eirosistēmas valstīs.

Izstādes atklāšanā Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs izteica prieku un pagodinājumu par izstādes atceļošanu uz Rēzekni: “Lai arī naudu turam rokās katru dienu, retāk izdodas satikt cilvēkus, kuri veido naudas ceļu no naudas dizaina līdz finanšu sistēmai, tādēļ mums ir liels gods izstādi uzņemt Rēzeknē, un esam ļoti priecīgi, ka varam iepazīties ar Latvijas naudas dizainu šādā veidā.” Viņš izteica cerību, ka nākotnē Latvijas eiro monētu dizainā tiks izmantots kāds ar Rēzekni saistīts sižets.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs kuplajam klātesošo interesentu un viesu pulkam uzsvēra, ka izstāde stāsta par vairāk nekā 20 gados Latvijas naudaszīmju – monētu un banknošu - mākslā iespēto.  "Šis stāsts nav ne par latu, ne par eiro. Šis stāsts ir par Latvijas naudas dizaina mākslu," sacīja centrālās bankas vadītājs, atgādinot, ka Latvijas naudas dizains ir augstu novērtēts visā pasaulē, kam apliecinājums ir pagājušajā nedēļā saņemtā ziņa, ka starptautiskajā konkursā "Pasaules gada monēta" Latvijas Bankas 2013. gadā izlaistā komponistam Rihardam Vāgneram veltītā kolekcijas monēta atzīta par labāko sudraba monētu pasaulē.

Arī pēc iestāšanās eiro zonā īpašo monētu dizaina stāsts nebeidzas un Latvijas Banka turpina darbu pie Latvijas naudas dizaina, kas iekļauts Kultūras kanonā, attīstības. Rēzeknē vienlaikus ar izstādes atklāšanu tika prezentēta jaunā Latvijas Bankas kolekcijas monēta – "Gadskārtu monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte, bet plastisko veidojumu – Ligita Franckeviča.

Latvijas Bankas izstādi veidojis dizaina birojs "H2E", audiovizuālās tehnoloģijas nodrošinājis SIA "SOLAVI", multimedijus izstrādājusi Jura Podnieka filmu studija, mākslinieku fotoportretu autore ir Santa Savisko–Jēkabsone.

Izstāde Latgales vēstniecības GORS 1. stāva foajē darbojas katru dienu no 12.00–18.00, kā arī pasākumu laikā. Interesentu grupām tiek piedāvāta iespēja pieteikties ekskursijām gida pavadībā. Plašāka informācija un pieteikšanās – izstādes mājaslapā www.naudasdizains.lv.

Izstādes laikā plānoti arī divi īpaši pasākumi – radošās tikšanās ar māksliniekiem. 2015. gada 21. janvārī notiks tikšanās ar mākslinieku Henrihu Vorkalu, kurš darinājis četru lata jubilejas un piemiņas monētu, vienas 1 lata apgrozības monētas ("Čiekurs"), kā arī pirmās Latvijas Bankas emitētās 2 eiro piemiņas monētas ("Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014") grafisko dizainu, savukārt 2015. gada 11. februārī Latgales vēstniecībā GORS būs tikšanās ar izstādes veidotājiem Ramonu Umbliju un Holgeru Eleru, kuri stāstīs par moderno izstāžu saturu un formu.

Latgales vēstniecība GORS, Latvijas Bankas preses dienests


Написать комментарий