Tiesa atceļ Streļčenoka lēmumu par Strīķes atbrīvošanu; viņai jau rīt jāierodas darbā

foto: bnn-news.com
foto: bnn-news.com

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ceturtdien pilnībā apmierināja Jutas Strīķes prasību, kurā viņa bija apstrīdējusi lēmumu par atbrīvošanu no amata Korupcijas novēršanas uz apkarošanas birojā (KNAB).

Strīķe tiesā bija apstrīdējusi KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka lēmumu atbrīvot viņu no amata

Strīķes prasības lieta tika izskatīta slēgtā sēdē, un arī spriedums, pretēji Civilprocesa likuma 11.panta 8.daļā noteiktajam, tika pasludināts aiz slēgtām durvīm. Likums nosaka, ka arī slēgtās sēdēs izskatītās lietās sprieduma rezolutīvā daļa tiek pasludināta atklātā sēdē un to iespējams noklausīties interesentiem.

Strīķes advokāte Ilona Jirgena portālam "Delfi" sacīja, ka spriedumu klausījies KNAB arodbiedrības pārstāvis, kurš ir arī operatīvais darbinieks, kura identitāte ir jāsargā. Tāpēc ar tiesneses Mairas Griķes lēmumu spriedums pasludināts slēgtā sēdē. Lai gan ticis izteikts piedāvājums šim operatīvajam darbiniekam uz rezolutīvās daļas pasludināšanu atstāt zāli, tas nav darīts un tāpēc aiz durvīm palikuši klausītāji.

Tiesas spriedums KNAB jāpilda nekavējoties, kas nozīmē, ka Strīķei jau piektdien jāierodas darbā.

Tiesa nolēmusi, ka Strīķei jāsaņem arī nedaudz vairāk par 5000 eiro, kas ir viņas nesaņemtā alga par laiku, kad nav strādājusi KNAB.

Strīķes advokāte Jirgena žurnālistiem sacīja, ka procesā būtisks bijis prokuratūras viedoklis. Prokuratūra atzinusi, ka lēmums par viņas atbrīvošanu bijis prettiesisks un atceļams.

Uz sprieduma pasludināšanu bija ieradusies KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, jo Streļčenoks atrodas komandējumā Austrijā. Pēc sēdes viņa žurnālistiem sacīja, ka KNAB viennozīmīgi spriedumu pārsūdzēs. Jurča atzina, ka šis spriedums viņu ir ļoti pārsteidzis.

Jurča nepiekrita Jirgenas izteikumiem, sakot, ka viņai nav skaidrs, kāpēc tiesa šādi lēmusi, jo KNAB vadība paliek pie sava - Strīķe no amata atbrīvota pamatoti.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams 24.aprīlī un no šī datuma 20 dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt.

Tiesa Strīķes sūdzības lietu slēgtā sēdē sāka izskatīt šonedēļ. KNAB bija vēlējies, lai šī lieta pēc piekritības tiktu nosūtīta izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā, tomēr tika nolemts, ka lietu arī turpmāk skatīs Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

Tāpat KNAB pieteica arī noraidījumu tiesnesei Mairai Griķei, to pamatojot ar Strīķes vīzētu pret Griķi vērstu iesniegumu. Noraidījums netika pieņemts.

Pats Streļčenoks pats bija ieradies uz pirmo tiesas sēdi, bet KNAB priekšnieks no jebkādiem komentāriem pirms tiesas sēdes atturējās. Tikmēr Strīķes advokāte Ilona Jirgena, jautāta par lietas iznākumu, pauda, ka "slikts ir tas kareivis, kas negrib kļūt par ģenerāli".

Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei. Pēc tam premjerministre Laimdota Straujuma ( V) paziņoja, ka rīkojums par Strīķes atbrīvošanu netiks atcelts, jo būtiski procesuāli pārkāpumi nav konstatēti. Ņemot vērā, ka starp pusēm pastāv darba tiesiskās attiecības, konflikts būtu jārisina tiesas ceļā, uzskatīja valdības vadītāja.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis ( V) šā gada 7.janvārī šo lēmumu atcēla. 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.

Otrreiz atjaunojot Stīķi amatā, Dombrovskis uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu KNAB priekšnieka vietnieku novērtēšanai. Lai arī Dombrovskis uzdeva komisijā iesaistīt sadarbības partnerus, tajā darbojās Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča.

Iekšējais konkurss uz vakanto amata vietu beidzās bez rezultātiem.

Neoficiāla informācija liecina, ka uz to piedāvāts kandidēt Drošības policijas (DP) izmeklētājam Aldim Višņevskim. Pagaidām gan viņš amatā nav apstiprināts. Višņevskis ir iesniedzis atlūgumu un DP vairs nestrādā.


Написать комментарий