Loģistikas speciālists: Ap 40% uzņēmumu, kuri nodarbojas ar autotransporta pārvadājumiem, var bankrotēt

Foto no privāta arhīva
Foto no privāta arhīva

Latvijas autotransporta pārvadātājus uztrauc tas, ka vairākiem kravu pārvadājumu jomā strādājošiem uzņēmumiem būs jābankrotē. Šo viedokli izteica arī Latvijas autopārvadātāju nacionālās asociācijas direktors, loģistikas speciālists, uzņēmējs Oskars Juhnevičs, kurš pašreizējo situāciju salīdzina ar situāciju, kas valstī bija vērojama pirms dažiem gadiem.

„Protams, jautājums jāskata kompleksi. Uzņēmēji nedaudz dramatizē situāciju, bet principā atkārtojas 2007.-2008.gadā piedzīvotā situācija, kad uzņēmēji bija optimistiski, iegādājās automašīnas, bija daudz kravu, ekonomiskā situācija Eiropā uzlabojās, jo, kā zināms, pārvadājumi nav atkarīgi tikai no situācijas Latvijas ekonomikā.

Pēdējā pusotrā gada laikā situācija autotransporta pārvadājumu tirgū ir pasliktinājusies sakarā ar krīzi Ukrainā – pārvadātāji, kuri sadarbojās ar šo valsti, pievērsās citām valstīm. Līdzīga situācija ir arī ar Krieviju, un tas ir saistīts ar sankciju ieviešanu.

Eiropas autoceļu vinjete arī ietekmē procesu. Nevar teikt, ka pārvadātāji ļoti cieš tās dēļ, bet, ja autoceļu uzmantošanas nodoklis netiktu ieviests, tas nepasliktinātu situāciju.

Protams, uzņēmumi bankrotēs, līdzīgi kā 2008.-2009.gadā varētu bankrotēt 30-40% uzņēmumu”, pastāstīja loģistikas speciālists un uzņēmējs.

Pēc O.Juhneviča domām, pašreizējā situācija ietekmēs gan Daugavpili, gan valsti kopumā.

Atbildot uz jautājumu par to, kas, pēc uzņēmēja domām, varētu uzlabot situāciju, O.Juhnevičs atzīmēja, ka pastāv vesela virkne lietu, kuras būtu jāuzlabo: „Jāpievēršas vairākiem jautājumiem – Eiropas autoceļu vinjetei, nodokļu aplikšanai, reinvestētajai peļņai, komandējuma naudai... Varētu ievest arī citus nodokļu atvieglojums. Tas ir politisks lēmums, vai mums ir vai nav nepieciešami pārvadātāji”.


Написать комментарий