Sabiedrība

Cilvēki arvien biežāk vēršas pie Pacientu ombuda 1 30.03.2012

Ar katru gadu arvien vairāk cilvēku vēršas pēc konsultācijām Pacientu ombudā, jo cilvēki kļūst aktīvāki un vairāk zina par iespējām un tiesībām, turklāt arī mediķi arvien vairāk konsultējas ar šo institūciju, šodien žurnālistiem pastāstīja Pacientu ombuda valdes priekšsēdētāja Liene Šulce-Rēvele.

'MMM 2011' – vieniem lejputrija, citiem - siers slazdā 30.03.2012

Lai arī pagājuši vien daži mēneši kopš finanšu piramīdas "MMM 2011" parādīšanās Latvijā, tā esot spējusi mūsu valstī sapulcināt līdz 10 000 cilvēku, kuru pulks ar katru dienu aug augumā.

Ķīlis: minimālais pedagogu atalgojums par 40 stundu darba nedēļu varētu būt 500 latu 30.03.2012

Minimālais atalgojums par 40 stundu darba nedēļu skolotājiem mēnesī varētu būt 500 latu uz papīra, ceturtdien tikšanās laikā ar Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) pārstāvjiem minēja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Latvenergo" atgādina - no 1.aprīļa atkal stājas spēkā Starta tarifs 29.03.2012

Svētdien, 1.aprīlī sākas "jauns elektroenerģijas tarifu gads" - tiek atjaunota Starta tarifa patēriņa uzskaite mājsaimniecībām, kas paredz par pirmajām patērētajām 1200 kilovatstundām norēķināties pēc samazinātās tarifa likmes, portālu "Delfi" informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Daugavpils pašvaldība atbalstīs akciju “Zemes stunda”, aicinot aicinot mazāk izmantot elektroenerģiju 29.03.2012

Sestdien, 31. martā, visā Latvijā notiks akcija “Zemes stunda”, kad uz 60 minūtēm pašvaldība aicinās izslēgt populāru un atpazīstamu ēku ielas apgaismojumu, bet visus cilvēkus – uz stundu atteikties no savu māju, dzīvokļu un istabu apgaismojuma.

 

30. marts – pēdējā diena, lai pierakstītos uz latviešu valodas kursiem 1 29.03.2012

30. marts pēdējā diena, kad Daugavpils iedzīvotāji var pierakstīties uz bezmaksas latviešu valodas kursiem, ko organizē pašvaldība. Kā ziņo Profesionālās, interešu un pieaugušo izglītības nodaļas vadītāja Lidija Pļavinska, par diviem mēnešiem uz kursiem pierakstījās vairāk nekā 800 daugavpilieši.

PVO: Eiropieši ir lielākie dzērāji pasaulē 29.03.2012

Eiropieši ir pasaules lielākie dzērāji, kas gadā patērē vidēji 12,5 litrus tīra alkohola jeb vidēji trīs vīna glāzes dienā, liecina Eiropas Komisijas (EK) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) jaunākais ziņojums.

Plāno atvieglot invaliditātes ekspertīzes veikšanu 29.03.2012

Labklājības ministrija (LM) plāno atvieglot invaliditātes ekspertīzes veikšanu, paredzot, ka invaliditāti bez atkārtota ekspertīzes termiņa varēs noteikt arī cilvēkiem ar neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem.

Daugavpils mērs atklāja Lieldienu izstādi 29.03.2012

Šodien Daugavpils domē tika atklāta labdarības izstāde, kuru organizē Sociālo lietu pārvalde par godu Lieldienām. Pilsētas mērs Žanna Kulakova, atklājot izstādi, pateicas Sabiedrisko organizāciju padomei, par cilvēkiem piedāvāto iespēju integrēties sabiedrībā, atrodot sevi citā darba sfērā un ieliekot rokdarbos visu savu sirdi un dvēseli. 

Pabriks vēlētos, lai Latviju ar ieročiem rokās būtu gatavi aizstāvēt vairāk cilvēku 29.03.2012

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) vēlētos, lai Latviju ar ieročiem rokās būtu gatavi aizstāvēt vairāk cilvēku, nekā nesen veiktajā aptaujā minētie 54% iedzīvotāju.

Pēc 28 dienu dreifēšanas okeānā izglābts Panamas jaunietis 29.03.2012

Pēc 28 dienu dreifēšanas zvejas kuģī Klusajā okeānā atrasts kāds jaunietis no Panamas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Delegācija, kuru vadīs vicemērs pārstāvēs Daugavpili sadraudzības pilsētu forumā 29.03.2012

Vakar, 28. martā, sākās pirmais sadraudzības pilsētu forums ar nosaukumu “Baltkrievijas un Latvijas reģionālo pilsētu un sadraudzības pilsētu perspektīvie virzieni”, uz kuru pēc Baltkrievijas vēstniecības Latvijā uzaicinājuma devās arī Daugavpils pašvaldība.

Saeima atbalsta transportlīdzekļu nodokļu atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm un zemnieku saimniecībām 29.03.2012

Daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs vai vairāk nepilngadīgu bērnu, no nākamā gada 1.janvāra varēs saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20 procentu apmērā par vienu transportlīdzekli. Tāpat nodokļa atvieglojumi attieksies arī uz personu, kuras vai kura laulātā apgādībā ir bērns invalīds. 

Ar ērču encefalītu saslimst arī ziemā 29.03.2012

Lai gan tiek uzskatīts, ka ērces pamostas pavasarī un līdz ar sniega nokušanu sākas šo kukaiņu aktivitāte, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati liecina: ar ērču encefalītu vai Laima slimību cilvēki inficējušies arī ziemā.

Daugavpils Universitātes studenti, kuri dzīvo “kojās”, ielaida pavasari arī savās istabās 3 29.03.2012

Pazīstamais rakstnieks Iļja Ilfs rakstīja: “Nevajag cīnīties par tīrību, vajag vienkārši slaucīt!” Tieši pavasarī pieņemts taisīt dzīvokļa vai mājas ģenerāltīrīšanu, izmest uzkrājušās un nevajadzīgās mantas, kuras tika glabātas “melnajai dienai” vai vienkārši bija slinkums to izdarīt.

Šajās brīvdienās Berķeneles muzejā meistari iemācīs pīt, izšūt un vērpt dziju 29.03.2012

Mūsu valsts vienmēr ir bijusi bagāta ar amatniekiem – sava aroda meistariem, kuri allaž dalījās ar saviem noslēpumiem, nododami tradicionālas prasmes. Latvijas Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs (KNMC) sadarbībā ar Kultūras ministriju aicina visus valsts iedzīvotājus piedalīties šajā interesantā akcijā un atrast savu Meistaru.

Latgales reģions piedalījās starptautiskajā izstādē "MITT 2012" Maskavā 29.03.2012

Šogad otro reizi Latgales reģions piedalījās starptautiskajā tūrisma gadatirgū „MITT 2012”, kas notika Maskavā no 21.marta līdz 24.martam. 

Draugiem.lv drīzumā varētu veikt "reidu" pa nepilngadīgo profilu bildēm 29.03.2012

Ja 11 gadu vecā meita dejotu kā Šakira aizdomīga onkuļa priekšā, vecāki, to uzzinājuši, visticamāk, ļoti nopietni parunātu ar bērnu. 

Ķīlis: 91% skolotāju māca pēc parauga 29.03.2012

Dati rāda, ka 91% no Latvijas skolotājiem izvēlas mācīt pēc parauga, nevis izmanto autorprogrammas skolēnu mācīšanā, un tas neliecina par skolotāju radošumu un aktivitāti, telekompānijas LNT raidījumā „900 sekundes” pauda izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Osipovs Ģenerālprokuratūrai prasa saukt pie atbildības Grūtupu par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu 29.03.2012

Biedrības "Dzimtā valoda" pārstāvis Jevgēnijs Osipovs šonedēļ vērsies Ģenerālprokuratūrā, prasot pārbaudīt advokāta Andra Grūtupa izteikumus masu medijos un saukt viņu pie atbildības par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, apstiprināja Osipovs.

Laikraksts: neveiksmīgi baltieši pilda Berlīnes nakts patversmes 29.03.2012

Vācijas darba tirgus atvēršanu pirms gada savā ikdienas darbā izjutušas Berlīnes nakts patversmes, raksta „Latvijas avīze”. Piemēram Berlīnes lielākā Šarlotenburgas nakts patversmē kopš pērnā gada maija no ap 6000 pabijušajiem iemītniekiem ap 2000 bijuši ārzemnieki, starp tiem 126 saldākas dzīves meklētāji no Latvijas, vēsta laikraksts.

Vešņakovs: Īpaša statusa piešķiršana leģionāriem liecinātu par neonacismu 1 29.03.2012

Ja Saeimā tiks pieņemts nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātais likumprojekts par īpaša statusa piešķiršanu leģionāriem, tādējādi viņus nodēvējot par varoņiem, tā būtu vērtējama kā neonacistiska rīcība, trešdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Ojāru Ēriku Kalniņu (V) sacīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Mihails Pupiņš: Eiropas konkursā uzvarējām negaidot un tagad taisāmies uz Briseli 28.03.2012

ES valstīs, jau 20 gadus veiksmīgi strādā speciāla dabas aizsardzības programma ar nosaukumu “Life”, kura investē ļoti lielus līdzekļus visādos projektos, kuri propagandē apkārtējās vides aizsardzību.

Pērn reģistrēts rekordliels krūts vēža gadījumu skaits 28.03.2012

Pērn krūts vēzis ir diagnosticēts vairāk nekā 1200 sievietēm, kas ir lielākais gadījumu skaits pēdējo 30 gadu laikā, šodien žurnālistiem pastāstīja Latvijas Onkoloģijas centra Krūts slimību klīnikas vadītājs Jānis Eglītis.

Jaunas atpūtas vietas Ķīmiķu un Esplanādes mikrorajonos kā arī Mežciemā 28.03.2012

Marta sākumā Daugavpils pilsētas dome aicināja pilsētniekus piedāvāt savus priekšlikumus par jaunu atpūtas vietu veidošanu zaļajās zonās.

Rīgas ielā demontē bīstamu konstrukciju 28.03.2012

Šodien no rīta tiek lauzta lapene un tajā, daudzus gadus, augošie apstādījumi Rīgas un Alejas ielas krustojumā Daugavpilī, un nodarbojas ar to SIA “Ditton Chain”. Kā izrādās viņi darbojas pēc pilsētas Celtniecības un plānojuma departamenta atsūtītā rīkojuma, kuru parakstīja departamenta vadītāja Svetlana Krjukova.

ANO: Sīrija tīši vēršas pret bērniem 28.03.2012

Sīrijas varas iestādes sistemātiski un tīši vērš savus uzbrukumus pret bērniem, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ANO cilvēktiesību pārstāves Navi Pilajas teikto. Bažas izraisot simtiem apcietinātu bērnu likteņi.

Piešķir 50 tūkstoši latu Grīvas kapu appludināšanas problēmu risināšanai 28.03.2012

Pateicoties Daugavas zemajam ūdens līmenim šogad Grīvas kapos plūdi nav gaidāmi , tiek veikta situācijas kontrole, jo šī problēma ir aktuāla ne tikai no ekoloģiskā, bet arī no morālā viedokļa. 

MK varēs sazvanīt pa bezmaksas tālruni, nākotnē arī pa 'skype' 28.03.2012

Turpmāk iedzīvotāji ar Ministru kabinetu (MK) varēs sazināties, izmantojot bezmaksas informatīvo tālruni 80000120, kas sāks darboties no trešdienas, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Aprīlī atsāks Rēzeknes centrālās ielas rekonstrukciju 28.03.2012

Rēzeknes centrālās ielas - Atbrīvošanas alejas, rekonstrukcija atsāksies 10.aprīlī, atsaucoties uz Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes vecākais projektu vadītāja Georgija Orlova teikto, ziņo domes pārstāve Diāna Zirniņa.

Daugavpiliešus aicina piedalīties talkā kopā ar Sanfrancisko iedzīvotājiem 28.03.2012

Lielās talkas koordinatore Daugavpilī Inese Antoševska, ziņo, ka šī gada tradicionālā talka norisināsies 21. aprīlī. Tajā pat dienā savu pilsētu sakops Lietuvas, Krievijas (Kaļiņingradas apgabals), Austrijas, Spānijas un pilsētas Sanfrancisko (ASV) iedzīvotāji. Vispār, šī gada talkā, kura norit no 23. marta līdz septembra beigām, piedalīsies 80 valstis.

74% iedzīvotāju uzskata, ka valdība nevelta pietiekami daudz uzmanības ekonomikai 28.03.2012

Piektā daļa (18%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka pašreizējā valdība velta pietiekami daudz uzmanības valsts ekonomisko jautājumu risināšanai (4% - noteikti jā; 14% - drīzāk jā). 

Daugavpils Universitātes studenti ar “EKO skrējienu” cīnās pret neveselīgu dzīvesveidu 28.03.2012

Vakar vakarā, daudzi daugavpilieši redzēja mūsu pilsētas ielās skrienam jauniešus spilgti zaļajos krekliņos. Tie bija DU studenti, kuri piedalās pirmajās komandu sacensībās ar nosaukumu “EKO skrējiens”. 

Daugavā pie Pļaviņām stundas laikā ūdens līmenis cēlies gandrīz par metru 28.03.2012

Ūdens līmenis Daugavā šorīt plkst.7 bija 71,95 centimetri virs Baltijas jūras sistēmas, savukārt pie Zeļķiem ūdens līmenis plkst.8 bija 73,98 centimetri, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Tiks pabeigta Daugavpils mācību iestāžu informatizācija 28.03.2012

30. jūnijā tiks pabeigts projekts “Daugavpils mācību iestāžu informatizācija”, kurš sākās 2010. gadā un kuru finansē ERAF fonds. 

Turpinās darbs pie Pilsētas svētku rīkošanas 28.03.2012

27. martā Domes priekšsēdētajas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs kopā pulcēja rīcības komisiju, lai turpinātu darbu pie svētku programmas izstrādes, informē pašvaldības portāls.

Šonedēļ izsūtīs saskaņošanai jaunos iepirkumu dokumentus skolu renovācijai 28.03.2012

Kā zināms, līdz 15. martam bija jānoslēdz inventarizācija objektos, kuri tika renovēti Daugavpils skolu renovācijas projekta ietvaros. Atgādināsim, ka pašvaldība nolēma pārtraukt līgumu ar būvfirmu “Svente Holdings”, kura neiekļāvās termiņos.

Bērnus skolās ēdina, kā var un prot. Speciālisti uzskata, ka noteikumi varēja būt stingrāki 28.03.2012

Pusdienas skolā daudziem bērniem un pusaudžiem ir vienīgā siltā maltīte dienā, atzīst gan pedagogi un izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji, gan vecāki un skolēni, tāpēc tam, ko viņi ēd šajā maltītē, ir ļoti liela nozīme jaunās paaudzes veselības uzturēšanā. 

Finansiāli atbalsta memoriālo plākšņu un pieminekļa atliešanu bronzā 28.03.2012

Kārtējā Rēzeknes pilsētas domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu atbalstīt Latgaliešu kultūras biedrības valdes priekšsēdētāja iesniegumu un finansiāli atbalstīt divu memoriālo plākšņu un pieminekļa skulptūras kompozīcijas Latgalietim atliešanu bronzā.

Krīgers: pensiju vecuma nepaaugstināšanai jāpārceļ 'māmiņu algas' uz pamatbudžetu 28.03.2012

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) joprojām nav mierā ar valdības lēmumu pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu jau no 2014.gada, un kā risinājumu iesaka "māmiņu algu" pārcelšanu no sociālā budžeta uz pamatbudžetu, kā arī, piemēram, dārgās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkas nebūvēšanu, nepievienošanos Eiropas Savienības sankcijām pret Baltkrieviju, ēnu ekonomikas apkarošanu, skarbā intervijā "Latvijas radio" trešdienas rītā klāstīja LBAS vadītājs Pēteris Krīgers.

Vācijas tiesa ādaskrāsu atzīst par leģitīmu pamatu policijas pārbaudēm 28.03.2012

Vācijas tiesa otrdien atzinusi, ka policijai ir tiesības, pamatojoties uz ādaskrāsu, pārbaudīt tumšādaino vilcienu pasažieru dokumentus, lai pārliecinātos, ka tie nav nelegālie imigranti.

Sabiedrību saliedēs līdz pat 148 veidos 28.03.2012

No dažādiem valsts resoriem ir saņemti 148 priekšlikumi sabiedrības saliedēšanai, no kuriem 30 jau tiek īstenoti vai vismaz ir izstrādes stadijā, intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" trešdienas rītā pastāstīja ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Ķīnā pieaudzis izpildīto nāvessodu skaits 28.03.2012

Pagājušogad pasaules valstīs izpildīts par 149 nāvessodiem vairāk nekā gadu iepriekš, to oficiālajam skaitam sasniedzot 676, liecina Amnesty International veiktais pētījums.

Latvijā atkal par vienu ciemu mazāk 28.03.2012

Ikšķiles novada domes marta sēdē pieņemts lēmums, ar kuru Tīnūžu pagastā esošais Kranciems zaudējis ciema statusu, līdz ar to Tīnūžu pagastā turpmāk būs tikai astoņi līdzšinējo deviņu ciemu vietā, informē Ogrenet.lv

Tiesībsargs: ir utopiski gaidīt, ka visi pāri precēsies 28.03.2012

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka ir utopiski gaidīt, ka visi pāri savas attiecības nostiprinās laulībā, tāpēc valdībai ir jāpasteidzas sakārtot faktiskās kopdzīves tiesisko regulējumu, informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Sola siltu trešdienu 28.03.2012

Trešdien Latvijā gaidāms silts laiks, īslaicīgi līs vien vakarpusē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Putnu dienas Rīgas zooloģiskajā dārzā 28.03.2012

Gaisā virmo pavasaris un teju katru dienu manāma kāda jauna gājputnu suga, kas atgriezusies Latvijā, bet zīlītes un zvirbuļi jau meklē ligzdvietas. Zooloģiskajā dārzā jau veikta pērn uzlikto putnu būru kontrole un tīrīšana. Nu klāt pēdējais laiks gatavot jaunas dobumperētāju mājvietas, lai lidoņi laicīgi tās varētu aizņemt un sagatavoties dēšanai.

Saeimas apakškomisija iepazīstas ar aktualitātēm vakcinācijas jomā 28.03.2012

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, 27.martā, iepazinās ar aktuālo situāciju vakcinācijas jomā.

Aleksejs Burunovs: Ministrijai vēl nav skaidrs par Rotko centra statusu Daugavpilī 28.03.2012

Vēl pagājušajā nedēļā, vicemēram Vitālijam Azarēvičam Kultūras ministrijā notika tikšanās ar premjerministra ārštata padomdevēju kultūras jautājumos Intu Dālderi, kuras laikā tika apspriests jautājums par Rotko centra statusu Daugavpilī un kādu lomu viņa darbā spēlēs valsts.

Eksperts: tie, kas nav uzaudzinājuši nevienu bērnu, pilnu pensiju nav pelnījuši 28.03.2012

Pensijas vecuma palielināšana nākotnē ir neizbēgama, un tie cilvēki, kas nebūs izaudzinājuši vismaz vienu bērnu, pilnu pensiju vecumdienās nav pelnījuši.