Sabiedrība

Jau šajā nedēļas nogalē varētu atnākt meteoroloģiskais pavasaris 07.03.2012

Lai gan astronomiskais pavasaris šogad iestāsies 20. martā no rīta plkst. 7:14, sinoptiķi prognozē, ka Latvijas rietumos jau šajā nedēļas nogalē varētu sākties meteoroloģiskais pavasaris, kad diennakts vidējā temperatūra stabili pieturas virs 0 grādiem.

Abdulmuslimovs: Latvijas politiķi ar trulajiem likumiem dzen cilvēkus kapā; apsver iespēju emigrēt 07.03.2012

Čecenu izcelsmes uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs, kura vārds pēdējā laikā saistīts ar vairākiem incidentiem, uzskata, ka saņem nepelnītus pārmetumus no Latvijas politiķiem, kuru "trulie likumi" dzenot cilvēkus kapā, un nopietni apsver iespēju emigrēt no Latvijas.

Aptauja: Valsts prezidents populārāks par Dombrovski un Āboltiņu 05.03.2012

"Latvijas faktu" (LF) februārī veiktajā aptaujā Valsts prezidents Andris Bērziņš, kuru pozitīvi vai drīzāk pozitīvi vērtē 55,6% aptaujāto pilsoņu un gandrīz tāpat – arī visi respondenti, popularitātes ziņā ir apsteidzis premjeru Valdi Dombrovski (V) un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V), vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts: jādeklarē arī dārgus suņus, kaķus, zirgus un govis 02.03.2012

Iesniedzot "nulles deklarāciju", kopā ar citām mantām jādeklarē arī īpašumā esošie mājas vai savvaļas dzīvnieki, kuru vērtība varētu pārsniegt 10 000 latu, piektdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Notiks publiskā diskusija par pretpirātisma nolīgumu ACTA 28.02.2012

Otrdien Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) telpās notiks publiskā diskusija par Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma jeb ACTA ieviešanu Latvijā, informēja diskusija organizatori.

Prezidents: nav pamata kritizēt 16.marta atzīmētājus 28.02.2012

Sabiedrībai būtu jāskaidro, kas ir 16.marta leģionāru piemiņas pasākumi, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" otrdien sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš, bilstot, ka kritizēt šī datuma atzīmētājus nav pamata.

Pašvaldības nemierā ar Circenes solījumu pacelt terapeitisko pacientu ārstēšanas tarifu 24.02.2012

Pašvaldības neapmierina veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) solījumi pacelt terapeitisko pacientu ārstēšanas tarifu, piektdien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Vešņakovs: Eiropā jautājumi par cilvēktiesībām nav vienas valsts iekšējā lieta 21.02.2012

Ja jautājums ir par cilvēktiesībām, Eiropā tā nekad nav tikai vienas valsts iekšējā lieta – šādi Krievijas Ārlietu ministrijas komentārus par "valodas referendumu" kaimiņvalsts vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs otrdien skaidroja LTV raidījumā "Labrīt, Latvija", noraidot arī Krievijas saistību ar referenduma organizēšanu un brīdinot par šādu izteikumu spēju sabojāt abu valstu attiecības.

Valodas referendums jaukto ģimeņu acīm – 'pret' un 'par' 17.02.2012

Jauktās jeb latviešu–krievu ģimenes gaidāmo valodas referendumu dēvē dažādi – par "provokāciju", "loģisku pavērsienu" un "naudas šķērdēšanu".

Dombrovskis: pašlaik nav signālu par 'pēcreferenduma šūpošanos' 17.02.2012

Pašlaik nav signālu, ka pēc sestdien gaidāmā "valodas referenduma" būtu gaidāmas kādas sabiedriskas šūpošanās vienā vai otrā pusē, piektdien intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Laikraksts: Circene rosina samazināt maksimālo slimības lapu ilgumu par diviem mēnešiem 17.02.2012

Patlaban darbnespējas lapas izsniedz līdz darbspēju atgūšanai, proti, uz maksimālo laiku līdz 180 dienām jeb sešiem mēnešiem, taču veselības ministre Ingrīda Circene (V) uzskata, ka tas ir pārāk ilgi, un piedāvā to samazināt līdz 120 dienām - četriem mēnešiem, kā tas ir Lietuvā, informē laikraksts "Diena".

Vīķe-Freiberga: latviešiem jābūt prasīgākiem par valodas lietojumu ikdienā 14.02.2012

Latviešiem jābūt prasīgākiem par valodas lietojumu ikdienā, piemēram, ieejot veikalā, ja pārdevējs runā krievu valodā, jāaicina viņu runāt latviešu valodā, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Spānijā ar modernām tehnoloģijām pēta Pikaso gleznu ‘Gernika’ 13.02.2012

Karalienes Sofijas muzejā Madridē šonedēļ sācies darbs pie detalizēta Pablo Pikaso gleznas "Gernika" fotouzņēmuma veidošanas, izmantojot modernās tehnoloģijas, ziņo ārzemju mediji.

Indiāņu cilts pieprasa alus ražotājiem atlīdzināt 500 miljonus dolāru par alkohola radīto postu 10.02.2012

Kāda Amerikas Indiāņu cilts Dienviddakotā iesūdzējusi tiesā vairākus lielus alus ražotājus par nopietnām alkohola radītām problēmām to kopienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Avīze: radušies pirmie pārpratumi saistībā ar partiju finansēšanu no valsts maka 10.02.2012

No šā gada sākuma Latvijā sāka darboties politisko partiju finansēšana no valsts budžeta, un partiju kontos ienākuši pirmie maksājumi. Vienlaikus radušies arī pirmie pārpratumi par naudas izmantošanas mērķiem, piektdien raksta "Latvijas Avīze".

Grasās noteikt prioritārās diagnozes, ar kurām pacienti nedrīkstēs gaidīt ārsta apmeklējumu garā rindā 09.02.2012

Veselības ministrija (VM) uzdevusi galvenajiem valsts speciālistiem mēneša laikā noteikt prioritārās diagnozes. ar kurām pacienti pie ārsta speciālista vai uz izmeklējumu jāpieņem prioritāri - ne ilgāk kā pēc diviem mēnešiem, lai gaidīšana garā rindā neapdraudētu šādu pacientu veselību vai pat dzīvību, par to ceturtdien raksta "Diena".

Londonā atklāta neparasta dzīvnieku gleznu izstāde 06.02.2012

Londonas Universitātes koledžas Zooloģijas muzejā atklāta izstāde, kurai darbus gleznojuši dzīvnieki, ziņo BBC News.

No Fukušimas AES noplūst radioaktīvs ūdens 01.02.2012

No pagājušā gada martā avarējušās Japānas atomelektrostacijas (AES) “Fukušima – 1” ceturtā energobloka trešdien noplūda seši litri radioaktīva ūdens, atsaucoties uz stacijas operatoru "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO), ziņo aģentūra “Itar-Tass”.

Par spīti spelgonim bērni Rīgā un tās apkaimē apmeklē skolu 01.02.2012

Lai arī gaisa temperatūra trešdienas rītā Rīgā un tās apkaimē noslīdēja līdz – 20 grādiem pēc Celsija, bērni Rīgā un tās apkaimē pārsvarā devušies uz skolu, un salīdzinoši lielais aukstums nav patukšojis skolas solus, liecina portāla "Delfi" veiktā skolu aptauja.

Ārvalstu strādnieku rekrutēšanas firmām aug interese par Latviju 31.01.2012

 

Lai gan Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ziņo, ka darba meklētāju skaitam, kas meklē darbu ārzemēs, ir tendence samazināties, ārvalstu rekrutēšanas uzņēmumu interese par Latviju pieaug. Tiek sperts jau nākamais solis - rekrutētāji atver Latvijā savas filiāles, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Gaiļezerā pēta rupjmaizes spējas pasargāt no vēža 30.01.2012

Gaiļezera slimnīcā sākts klīnisks pētījums par pilngraudu rupjmaizes iespējamu spēju pasargāt organismu no vēža. Dati vēl nav apkopoti un par rezultātiem būs zināms aptuveni pēc gada, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

Narkologs: Latvija no degvīna zemes pārtop par alus patērētāju valsti 27.01.2012

Ja vēl nesen Latvija uzskatīta par degvīna patērētāju zemi, tad šobrīd nepārprotami tā kļūst par alus lietotāju valsti, intervijā laikrakstā "Neatkarīgā" atzīst narkologs un Stradiņa universitātes goda doktors Jānis Strazdiņš.

Veselības ministre Ingrīda Circene atklās Daugavpils Psihoneiroloģiskās slimnīcas Rehabilitācijas nodaļu 27.01.2012

Piektdien, 27.janvārī, veselības ministre Ingrīda Circene dosies uz Daugavpili, kur piedalīsies Daugavpils Psihoneiroloģiskās slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas atklāšanā.

Aptauja: referendumā par divvalodību gatavi balsot 25% pilsoņu 26.01.2012

18.februārī gaidāmajā referendumā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai plāno piedalīties 62,7% Latvijas pilsoņu, un nepilni 28% no viņiem domā balsot par, savukārt 62,4% balsos pret, liecina "Latvijas faktu" janvārī veiktā aptauja.

Arī šogad tiks rīkota „Sniega talka” 26.01.2012

Sākoties sniegotam laikam, akcija „Sniega talka” arī šogad rīkos un organizēs sniega novākšanas un apkārtnes sakārtošanas talkas, kurās uzņēmumi un iedzīvotāji tiek aicināti atbalstīt un parādīt savu attieksmi pret apkārtējo vidi. 

CSDD rosinās mazināt sodu par nelieliem ātruma pārkāpumiem 26.01.2012

Tuvāko nedēļu laikā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) grasās ierosināt izmaiņas likumā, kas mīkstinās sodu par ātruma pārkāpšanu. 

Avīze: Vidzemē gandrīz nobadināts bērns 24.01.2012

Vidzemes slimnīcā Valmierā janvāra vidū ātrās medicīniskās palīdzības mašīna no kāda Burtnieku novada pagasta centra nogādāja gadu un mēnesi vecu meitenīti, kura bija gandrīz nomērdēta badā, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Pašvaldība plāno realizēt autotransporta mezgla 3. kārtu 24.01.2012

Domes priekšsēdētājas vietnieks Vjačeslavs Širjakovs informēja, ka pašvaldība plāno izstrādāt autotransporta mezgla 3. kārtas skiču projektu.

Dabā neesošu ēku dzēšana no kadastra reģistra 24.01.2012

Daugavpils Domes Būvvalde vērš iedzīvotāju uzmanību uz to, ka ir jāsakārto savi īpašumi un dabā neesošas ēkas ir jādzēš no reģistra. 

Ministrs: pēc radaru uzstādīšanas braukšanas ātrums ir mazāks 24.01.2012

Autovadītāji brauc lēnāk un tas nozīmē, ka fotoradaru uzstādīšana savu mērķi ir daļēji sasniegusi, otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Laikraksts: trūkst vakcīnu pret tuberkulozi 24.01.2012

Satraukumu ārstniecības iestādēs un jaundzimušo vecākos izraisījis tuberkulozes vakcīnu trūkums, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Zatlers: pirms 'krievu valodas referenduma' katram politiķim jāuzrunā vēlētāji, ne jātaisa bukleti un klipi 23.01.2012

Pirms referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai būtu nevis jādrukā bukleti un jātaisa reklāmas klipi, bet katram politiķim un sabiedrības loceklim,, kam tas ir svarīgi, būtu tieši jāuzrunā līdzcilvēki ar aicinājumu balsot pret otru valsts valodu, pirmdien intervijā Latvijas Radio teica koalīcijā ietilpstošās Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers.

Dzintars: nacionālās apvienības politiķi godinās leģionārus 16.martā; vēl nav izlemts par 'formu' 19.01.2012

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK politiķi vienmēr ir uzskatījuši par savu pienākumu godināt latviešu karavīrus, taču pagaidām nav pieņemts lēmums par konkrēto formu, kā to darīt šogad leģionāru piemiņas dienā 16.martā, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" sacījis VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Valsts vadītāji: tautas skaitīšanas rezultāti labāki par cerēto; premjers sola atbalstu bērniem jau nākamgad 18.01.2012

Latvijas augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Andris Bērziņš, valdošās partijas "Vienotība" priekšsēdētāja un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis (V) - trešdien publiskotos tautas skaitīšanas rezultātus vērtē kā labākus par cerēto, tomēr atzīst, ka arī turpmāk demogrāfijai jābūt politiķu uzmanības lokā.

Pirmo reizi Latvijā pasniegs 'Alus gada balvu' 17.01.2012

Otrdien folkklubā "Ala" pirmo reizi Latvijā pasniegs "Alus gada balvu". Balvas ierosinātājs un organizētājs ir biedrība "Latvijas alus muzejs" (LAM), kas nodibināts 2010.gadā.

Latvijas pašvaldību savienības vadība saskata pozitīvas pārmaiņas Daugavpilī 13.01.2012

 

12. janvārī Daugavpili apmeklēja Latvijas pašvaldību savienības (LPS) delegācija, kuru vadīja organizācijas priekšsēdis Andris Jaunsleinis. 

Audio narkotikas - nākotnes ceļazīme pie psihiatra 13.01.2012

"Efekts ir. Tas palīdz atlaist ķirbi, kad vajag," īsi paziņo Andis (vārds mainīts) – jaunietis, kas mēdz klausīties audio jeb ciparu narkotikas. 

Aktualizēta Lidostas izveides koncepcija 13.01.2012

12. janvārī kārtējā Daugavpils Domes sēdē deputāti apstiprināja starptautiskās reģionālās lidostas “Daugavpils” izveides koncepcijas jauno redakciju.

Lielo pilsētu vadītāji ar Ķīli runās par izglītības refromu 13.01.2012

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) piektdien tiksies ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, lai pārrunātu vairākus būtiskus jautājumus saistībā ar sabiedrībā izskanējušo informāciju par paredzamajām reformām izglītībā, informē asociācija.

Aptiekas iebilst pret VM ieceri noteikt minimālās zāļu cenas 12.01.2012

Aptieku attīstības biedrība (AAB) iebilst pret Valdības rīcības plānā paredzēto ieceri noteikt ne tikai medikamentu maksimālo, bet arī minimālo cenu, turklāt šī ideja plānā iekļauta, nozares pārstāvjiem nezinot, informē AAB.

Kalviņš: zinātnieki dibinās savu intelektuāļu partiju 12.01.2012

Tuvākajās nedēļās zinātniskā elite plāno nodibināt sabiedrisko organizāciju, kas ar laiku pārtaps intelektuāļu partijā, intervijā "Latvijas Avīzei" atklājis Organiskās sintēzes institūta direktors profesors Ivars Kalviņš.

Latviju pāršalks kārtējā vētra; gaidāmi pamatīgi nokrišņi 12.01.2012

Ceturtdien Latviju pāršalks kārtējā vētra - dienas vidū Kurzemē dienvidrietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20-23 metriem sekundē, bet vakarpusē vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, informē Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests.

Francijas Institūta direktors Domē apsprieda sadarbības plānu 2012. gadam 11.01.2012

11. janvārī Daugavpils Domē ar priekšsēdētājas 1. vietnieku Vitāliju Azareviču tikās Francijas Institūta Latvijā direktors Denī Diklo. Tika pārrunāta sadarbība kultūras un izglītības jomās.

Izstrādās jaunu Daugavpils centralizētās siltumapgādes sistēmas attīstības koncepciju 11.01.2012

Daugavpils pilsētas dome plāno izsludināt iepirkumu jaunās Daugavpils centralizētās siltumapgādes sistēmas attīstības koncepcijas izstrādei, informē Daugavpils domes izpilddirektors Andrejs Kursītis.

Vides dienesta direktors: Naujenes pagastā notikušās avārijas sekas būs jūtamas vēl ilgi 11.01.2012

Daugavpils novada Naujenes pagastā notikušās avārijas sekas, kad no pieciem vagoniem noplūda minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs, pilnībā nevarēs likvidēt, trešdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" sacīja Valsts vides dienesta direktors Vilis Avotiņš.

Uzmanību! Ūdensapgādes pārtraukums 10.01.2012

2011. gada 10. janvārī, no plkst. 8-30 līdz plkst.16-00, sakarā ar noslēdzošās armatūras nomaiņas remontdarbiem maģistrālā ūdensvadā Vaļņu ielā (Ø 400 mm), būs pārtraukta ūdens padeve šādām ēkām:

Februārī Daugavpilī notiks pirmā Starptautiskā Tūrisma konference 10.01.2012

23.-24. februārī Daugavpilī tiks rīkota pirmā Starptautiskā Tūrisma konference. Domes priekšsēdētājas vietniece Līvija Jankovska uzsvēra, ka šogad Daugavpils Domes darba prioritāte ir tūrisma attīstība, bet, lai virzītos uz priekšu, pabeigtu Daugavpils tūrisma attīstības koncepcijas izstrādi ir jāgūst pieredze, tāpēc konferences galvenais mērķis ir ne tikai stāstīt par Daugavpils iespējam, bet aizgūt pieredzi un mācīties no citiem.

Nacionālajai apvienībai padomā savi kandidāti FKTK vadītāja amatam 09.01.2012

Nacionālajai apvienībai "VL!–TB/LNNK" ir padomā savi pontenciālie kandidāti šobrīd vakantajam Finanšu un kapitāla tirgus komosijas (FKTK) vadītāja amatam, - to pirmdien intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina apvienības pārstāvis Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

Prezidents Bērziņš pareizticīgo Ziemassvētkos novēl labestīgu un mīlestības piepildītu laiku 06.01.2012

Valsts prezidents Andris Bērziņš sirsnīgi sveic visus Latvijas pareizticīgos un vecticībniekus Kristus piedzimšanas svētkos, novēlot, lai "Ziemassvētku labā vēsts mūs uzrunā un pavada ikkatru dienu un lai visiem mierpilns, saticīgs, labestīgs un mīlestības piepildīts šis laiks".
 

Apbalvoti Ziemassvētku noformējuma konkursa uzvarētāji 05.01.2012

Pirms Ziemassvētkiem Daugavpils Dome kopā ar Norde banku izsludināja Ziemassvētku noformējuma konkursu. 5. janvārī Domē notika svinīgs konkursa noslēguma pasākums.